Αναλυτική συνέντευξη για τα δύο περιστατικά προσπάθειας μαζικής εισόδου προσφύγων έδωσε χθες στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας η υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων, αναλύοντας διεξοδικά τα γεγονότα αλλά και την αντίδραση της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Η κυρία Μπαβτσάροβα δήλωσε ικανοποιημένη τόσο από τις άμεσες συλλήψεις όσο και από την ταχύτατη επιστροφή των προσφύγων στην Ελλάδα.

«Είμαστε όλοι στις θέσεις μας -κυβέρνηση,στρατός,συνοριακή αστυνομία- με όλα τα απαραίτητα μέσα για να στείλουμε σήμα στους διακινητές ότι δεν μπορούν να περάσουν ανθρώπους προς την Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας», είπε. 

Για το ένα περιστατικό με τους πρόσφυγες που βρέθηκαν στο μεταφορικό τρένο δήλωσε ότι οι μεταφορείς τους τους είχαν πάρει 200 ευρώ από τον καθένα για να τους μεταφέρουν -υποτιθεται- στην ΠΓΔΜ, ενώ σε αυτή την περίπτωση η ανακαλυψή τους έγινε με την χρήση του ανιχνευτή χτύπων καρδιάς.

Πρόκειται για ένα κινητό μηχάνημα που ανιχνεύει την υπάρξη ανθρώπων είτε μέσω του εδάφους και των ανθρώπινων βημάτων είτε σε χώρους που είναι δύσκολο να γίνει ενδελεχής έλεγχος όπως ένα μεταφορικό τρένο.

Το μηχάνημα αυτό χρησιμοποιείται πια σε κάθε πιθανό μη νόμιμο σημείο εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη Βουλγαρία.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι στα βουλγαροελληνικά σύνορα στην περιοχή του συνοριακού σταθμού Κούλατα-Προμαχώνα επιχειρούν 65 ένοπλοι στρατιώτες με 9 κατάλληλα στρατιωτικά οχήματα.