Σκληρή κριτική στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις απειλές να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το προσφυγικό εάν δεν πάρει ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση της βίζας, ασκεί ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σε συνέντευξη του προς ευρωπαϊκές εφημερίδες (Die Welt, El Pais, La Repubblica, Le Figaro, Le Soir και Tribune de Geneve) ο Μ. Σουλτς σημειώνει ότι χωρίς πλήρη συμμόρφωση με τα κριτήρια της ΕΕ επί του θέματος και αλλαγή του αντι-τρομοκρατικού νόμου στη γείτονα, το Ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να συγκατατεθεί στην άρση της υποχρέωσης θεώρησης.

Ο ίδιος σημειώνει επίσης τη δυσαρέσκειά του για τις «αυταρχικές» τάσεις που εκδηλώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας διεμήνυσε πως θα παγώσει τη συμφωνία για το προσφυγικό εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στην απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες κατά την ομιλία του στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, δεν θα εγκριθεί το κομμάτι της συμφωνίας με την ΕΕ για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών ωσότου υπάρξει πρόοδος στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν. Στην ομιλία του κατηγόρησε επίσης της ΕΕ ότι τα κεφάλαια που υποσχόταν η Ένωση βάσει της συμφωνίας δεν έχουν ακόμα εκταμιευτεί.