Η Τουρκία πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία και προετοιμάζεται να αποστείλει στρατεύματα της στα βόρεια της χώρας, δήλωσε ο Αμχέτ Αράκ, μέλος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

«Την Κυριακή, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις με πυραύλους ενάντια σε θέσεις Κούρδων πολιτοφυλάκων από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) - στρατιωτικό βραχίονα του PYD. Η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας προετοιμάζεται να προωθήσει τις δυνάμεις της στην περιοχή Αζάζ. Πριν από δύο μέρες, Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν στο χωριό Χαμάν, κοντά στο χωριό Αφρίν. Είμαστε έτοιμοι να απωθήσουμε κάθε επίθεση», δήλωσε ο Αράκ.

Νωρίτερα τον Μάιο, το ιρακινό κόμμα της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) ανέφερε ότι μονάδα του τουρκικού στρατού πέρασε εντός της Συρίας, συνοδευόμενη από δύο τεθωρακισμένα οχήματα και μια μπουλντόζα κοντά στην τουρκική πόλη Νουσάιντιν. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πρωτύτερα είχαν περάσει στην συριακή επικράτεια και φέρεται να στάθμευσαν, μεταξύ άλλων, στις βόρειες συριακές πόλεις Αφρίν και Αζάζ κοντά στο Χαλέπι.

«Την ίδια ώρα οι δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού έχουν υποστεί σειρά από ήττες σε συγκρούσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Έχουν ήδη χάσει τον έλεγχο σε πάνω από 12 χωριά. Εάν οι τζιχαντιστές του Ι.Κ. έρθουν κοντά στο Αζάζ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) - συμμαχία Κούρδων και Αράβων μαχητών - θα απωθήσουν την προέλαση των τζιχαντιστών και δεν θα τους επιτρέψουν να εισβάλουν στην πόλη», πρόσθεσε ο κούρδος αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για τροφοδοσία με αντιαεροπορικά όπλα και ρουκέτες των μαχητών του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (ΡΚΚ), αδελφού κόμματος του PYD μέσω Ιράκ και Συρίας.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει από την Τουρκία να αποδείξει ότι η Ρωσία προμηθεύει με όπλα τους Κούρδους αντάρτες.