Ταξιδιωτική οδηγία, προειδοποιώντας τους αμερικανούς πολίτες για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενόψει και του Euro2016. 

Όπως τονίζεται, οι επιθέσεις μπορεί να στοχεύσουν μεγάλες εκδηλώσεις, τουριστικά αξιοθέατα, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ευρώπη

«Ο μεγάλος αριθμός τουριστών που επισκέπτονται την Ευρώπη τους καλοκαιρινούς μήνες θα αποτελέσουν σημαντικοί στόχοι για τρομοκράτες που σχεδιάζουν επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, ιδιαίτερα σε πολυπληθείς εκδηλώσεις», σημειώνει η ταξιδιωτική οδηγία, που έχει ισχύ έως 31 Αυγούστου.

«Τα στάδια που θα φιλοξενήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες του EURO 2016, οι σχεδιασμένες ζώνες για φιλάθλους και ανεξάρτητες αίθουσες διασκέδασης που θα μεταδίδουν τους αγώνες στην Γαλλία και στην Ευρώπη αποτελούν ενδεχόμενους στόχους για τρομοκράτες, όπως και άλλα αθλητικά γεγονότα μεγάλης κλίμακας και δημόσιοι χώροι συνάθροισης σε όλη την Ευρώπη», επισημαίνεται.

Πάντως, εκτός από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, το οποίο θα φιλοξενήσει η Γαλλία από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου, πιθανοί στόχοι μπορούν να θεωρηθούν ο Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας στις 24 Ιουλίου, καθώς και η Παγκόσμια Ημέρα Νεότητας της Καθολικής Εκκλησίας, στα τέλη Ιουλίου στην Πολωνία.

«Η Πολωνία θα επιβάλει συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα εθνικά της σύνορα από τις 4 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου και όσοι επισκεφτούν την χώρα κατά την διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να επιδεικνύουν τα διαβατήρια τους και να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους ασφάλειας σε όλη την Πολωνία», αναφέρει το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ εκδίδει τακτικά αντίστοιχες οδηγίες για χώρες ξεχωριστά και ενίοτε για μια ολόκληρη ήπειρο ή τον κόσμο στο σύνολο του, ακόμα και όταν δεν διαθέτει πληροφορίες για την ύπαρξη συγκεκριμένης απειλής για συγκεκριμένους στόχους.

Η τελευταία προειδοποίηση που εκδόθηκε για την Ευρώπη ήταν στις 22 Μαρτίου, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.