Την ετυμηγορία της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης για καταδίκη σε κάθειρξη 16 ετών του καπετάνιου του Costa Concordia επιβεβαίωσε το εφετείο της Φλωρεντίας.

Το κρουαζιερόπλοιο είχε ναυαγήσει στις 13 Ιανουαρίου 2012, ύστερα από πρόσκρουση σε ύφαλο, κοντά στο μικρό νησί Τζίλιο της κεντρικής Ιταλίας, και είχαν χάσει τη ζωή τους 32 άτομα.

Ο Φραντσέσκο Σκεττίνο, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε προσπαθήσει να κάνει ένα είδος «υπόκλισης» μπροστά από το νησί και λόγω υπερβολικής κλίσης το κρουαζιερόπλοιο- στο οποίο επέβαιναν πάνω από τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι- προσέκρουσε σε ύφαλο και άρχισε να μπάζει νερό.

Ο γενικός εισαγγελέας, Τζανκάρλο Φερρούτσι, είχε ζητήσει την καταδίκη του Σκεττίνο σε κάθειρξη 27 ετών, αλλά οι δικαστές αποφάσισαν να μην ξεπεράσουν τα 16 χρόνια της πρώτης δίκης. Η ποινή αυτή επιβλήθηκε για εγκατάλειψη πλοίου, εξ αμελείας ναυάγιο, πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας, εγκατάλειψη επιβατών και εξ αμελείας πρόκληση σωματικής βλάβης.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σκεττίνο επιχείρησαν να αποδείξουν ότι θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη ότι το μέρος της ευθύνης βαραίνει τον πηδαλιούχο και τους υπόλοιπους συνεργάτες του καπετάνιου.

Ο κυβερνήτης του Κόστα Κονκόρντια, όμως- όπως όλοι θυμούνται- είχε αρνηθεί να επιστρέψει στο πλοίο, όταν ο επικεφαλής του λιμενικού Γκρεγκόριο Ντε Φάλκο τον είχε ουσιαστικά δώσει την διαταγή αυτή, μέσω ασύρματου και κινητού τηλεφώνου.

Μια στάση η οποία στιγματίσθηκε από όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και μπορεί να βάρυνε, ίσως, και κατά την τελική κρίση των δικαστών.