Το προσφυγικό καθώς και τα θέματα ασφαλείας της Ε.Ε. βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών με την πολιτική ηγεσία της Πορτογαλίας που έχει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Λισαβόνα.

Μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας Κοντστάνσα Ουρμπάνο ντε Σόουζα υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας, τριάντα έναν πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ. 

Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα με τον οποίον, μεταξύ άλλων, συζήτησε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

   Σε δηλώσεις του, ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε την κυβέρνηση και το λαό της Πορτογαλίας επισημαίνοντας πως «δείχνουν στην πράξη τι εννοούμε όταν μιλάμε για αλληλεγγύη στην Ευρώπη».

   «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σκληρά, ώστε να εφαρμοστεί πλήρως το σχέδιο μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, που υιοθετήθηκε από όλους μας πριν από μερικούς μήνες» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε σε δυσκολίες που υπάρχουν, χαρακτηρίζοντας τα έως τώρα αποτελέσματα ως «φτωχά». Υπογράμμισε όμως πως η ΕΕ θα εντείνει τις προσπάθειές της, προκειμένου να υιοθετήσει νέους μηχανισμούς, νέες πολιτικές και νέα σχέδια στον τομέα της ένταξης.

   «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι μιλάμε για πρόσφυγες και πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, γι' αυτό είναι ηθικό αλλά και πολιτικό μας καθήκον να τους υποδεχθούμε. Αυτό είναι το πνεύμα εν προκειμένω των πολιτικών που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος κάνοντας λόγο για ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, οι οποίες και δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ο Επίτροπος της ΕΕ αναφέρθηκε και στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κάνοντας λόγο για «θετικά πρώτα σημάδια», ζήτησε όμως την πλήρη εφαρμογή της.

    Ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε για μια ακόμα φορά τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις πολιτικές που έχουν αποφασιστεί. «Δεν υπάρχουν μοναχικοί δρόμοι στην Ευρώπη. Είμαστε μαζί, εργαζόμαστε μαζί, αποφασίζουμε μαζί, και πρέπει να εφαρμόσουμε από κοινού αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Έτσι, αν μπορώ να στείλω ένα μήνυμα από τη Λισαβόνα στα άλλα κράτη μέλη είναι να σκέφτονται, να αισθάνονται και να ενεργούν με ευρωπαϊκό τρόπο, με πολιτισμό και ανθρωπιά ,σύμφωνα με τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας» είπε χαρακτηριστικά.