Μια γυναίκα από την Ονδούρα που βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως επισκέπτρια γέννησε την Τρίτη στο Νιού Τζέρσι ένα κοριτσάκι με μια γενετική ανωμαλία που αποδίδεται στον ιό Ζίκα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Το βρέφος έχει έντονη μικροκεφαλία, ένα σύνδρομο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης, και γεννήθηκε με καισαρική τομή στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Χάκενσακ στην ομόνυμη πόλη, ανέφερε ο ιστότοπος NorthJersey.com.  

Το βρέφος στο Νιού Τζέρσι υποφέρει επίσης και από προβλήματα στα έντερα και στην όραση, είπε ο επικεφαλής του γυναικολογικού τμήματος του νοσοκομείου Μάνι Αλβάρεζ. "Μπορείς να δεις τον πόνο στην καρδιά της", είπε ο Αλβάρεζ για τη μητέρα του βρέφους, σύμφωνα με τον ιστότοπο. Οι ιθύνοντες του νοσοκομείου δεν έκαναν δηλώσεις. 

Η 31χρονη μητέρα, τα στοιχεία της οποίας δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, είχε έρθει από τις Ονδούρες, όπου την τσίμπησε κουνούπι με τον ιό, και έμενε με συγγενείς της περίπου ένα μήνα πριν γεννήσει. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός έχει μεταδοθεί σε πολλές χώρες τις Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με το βάρος των περιπτώσεων να καταγράφονται στην Βραζιλία. Στην Κεντρική Αμερική, η Ονδούρα είναι η χώρα με τις περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης (19.000) και με τουλάχιστον 238 από αυτές να είναι εγκύων. Η χώρα έχει επίσης και τουλάχιστον 78 περιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Barre.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για τον ιό Ζίκα, ο οποίος δημιουργεί χαμηλό πυρετό, εξανθήματα και κοκκινισμένα μάτια. Περίπου 80 τοις εκατό των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, καθιστώντας το δύσκολο για έγκυες να ξέρουν αν έχουν μολυνθεί ή όχι.