«Στην Ευρώπη έχουν έλθει πολλοί πρόσφυγες οι οποίοι πρέπει να παραμείνουν προσωρινά και η Γερμανία δεν μπορεί να γίνει αραβική χώρα», τόνισε ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να καταδικάζεται ολόκληρος ο μουσουλμανικός κόσμος επειδή ορισμένοι διαπράττουν εγκλήματα.

Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgmeine Zeitung (FΑΖ), απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι η γνώμη του για το προσφυγικό δεδομένου ότι και ο ίδιος είναι πρόσφυγας επί χρόνια ο Δαλάι Λάμα απάντησε:

Αν κοιτάξουμε κατά πρόσωπο τον καθένα από τους πρόσφυγες, ιδίως τις γυναίκες και τα παιδιά, νοιώθουμε τον πόνο τους. Ενας άνθρωπος ο οποίος περνά καλύτερα έχει τη ευθύνη να τους βοηθήσει. Από την άλλη μεριά έχουν γίνει πολλοί εν τω μεταξύ. Η Γερμανία επί παραδείγματι δεν μπορεί να μεταβληθεί σε αραβική χώρα. Η Γερμανία είναι Γερμανία. Είναι τόσο πολλοί, ώστε γίνεται δύσκολη στην πράξη (η υποδοχή τους). Αλλά αν δει κανείς το θέμα και ηθικά, οι πρόσφυγες αυτοί μπορούν να γίνουν δεκτοί μόνο προσωρινά. Ο στόχος θα έπρεπε να είναι να επιστρέψουν και να βοηθήσουν την ανοικοδόμηση της δικής τους χώρας.

Ο Δαλάι Λάμα ερωτηθείς από την Frankfurter Allgmeine Zeitung (FΑΖ) για την αυξανόμενες ισλαμοφοβικές διαθέσεις στην Ευρώπη, ο Δαλάι Λάμα απάντησε ότι οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων «είναι οι μεμονωμένοι μουσουλμάνοι και μικρές ομάδες οι οποίες αλληλοσφαγιάζονται στις χώρες τους. Δεν εκπροσωπούν ολόκληρο το Ισλάμ και όλους του μουσουλμάνους. Η αγάπη είναι το κεντρικό μήνυμα της διδασκαλίας κάθε θρησκείας. Και του Ισλάμ. Κακόβουλοι άνθρωποι υπάρχουν και στους Βουδιστές και στους Χριστιανούς και στους Εβραίους και στους Ινδουϊστές. Δεν θα πρέπει να καταδικάζουμε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο μόνο εξαιτίας ορισμένων θλιβερών πράξεων οι οποίες διαπράττονται από ένα μικρό αριθμό μουσουλμάνων».