current views are: 7

2 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση12:16

Κρίση Τουρκίας – Γερμανίας για τη γενοκτονία Αρμενίων – Ανακαλεί τον πρεσβευτή της η Άγκυρα

Εξοργισμένη δηλώνει η Τουρκία από την απόφαση των γερμανών βουλευτών να εγκρίνουν ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται η αρμενική γενοκτονία κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Δημοσίευση 12:16’

Εξοργισμένη δηλώνει η Τουρκία από την απόφαση των γερμανών βουλευτών να εγκρίνουν ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται η αρμενική γενοκτονία κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εξοργισμένη δηλώνει η Τουρκία από την απόφαση των γερμανών βουλευτών να εγκρίνουν ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται η αρμενική γενοκτονία κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μάλιστα, ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανία. 

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, τόνισε πως θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι, που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.

«Ιστορικό λάθος, άκυρο και κενό περιεχομένου» χαρακτήρισε το ψήφισμα ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νουμάν Κουρτουλμούς

Ο κ. Κουρτουλμούς, σε μήνυμά του στο Twitter, τόνισε:

Η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος. Για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου.

Ο ίδιος εκτίμησε, εξάλλου, πως η έγκριση του κειμένου «δεν είναι αντάξια των φιλικών σχέσεων» που έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
 
Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι οι «ανεύθυνες και αβάσιμες» δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία.

«Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις», έγραψε στο Twitter.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος (AKP), Γιασίν Ακτάι, σχολιάζοντας την έγκριση του ψηφίσματος τόνισε πως έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα. 

Η Άγκυρα ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Γερμανία 

Εν τω μεταξύ, ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανία. 

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι» ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.

Παράλληλα, η Τουρκία κάλεσε τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.


σχετικα αρθρα