Σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία δημοσιεύσει σήμερα η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα τα κόμματα της ιταλικής κεντροαριστεράς ξεπερνούν την κεντροδεξιά συμμαχία, στην πρόθεση ψήφου των Iταλών. Πιο αναλυτικά, το Δημοκρατικό Κόμμα, η Ιταλία των Αξιών του Αντόνιο Ντι Πιέτρο, η Αριστερά και Ελευθερία, οι Οικολόγοι και οι Σοσιαλιστές, συγκεντρώνουν, αθροιστικά, ποσοστό 42,5%.

Ο Λαός της Ελευθερίας του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Βορρά «πείθουν» το 39% του στατιστικού δείγματος και ο κεντρώος «τρίτος πόλος», το 13%.

Είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους δώδεκα μήνες που η κεντροαριστερή παράταξη ξεπερνά την συντηρητική σε ποσοστό σε οποιαδήποτε καταγραφή της πρόθεσης ψήφου των ιταλών.

Σε ό,τι αφορά την δημοτικότητα του Iταλού πρωθυπουργού, η έρευνα που δημοσιεύει η Λα Ρεπούμπλικα και διενεργήθηκε από την εταιρία Ipr Marketing, παρουσιάζει μια άκρως εντυπωσιακή πτώση καθώς από το 40% του Ιανουαρίου ο Μπερλουσκόνι πέφτει στο 29%. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα της πολιτικής του ακινησίας των τόσων υποσχέσεων που, στην πράξη δεν βρίσκουν ακόμη επαλήθευση» σημειώνουν αναλυτές.

Πολλοί εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς συγκεντρώνουν σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό δημοτικότητας από εκείνο του ιταλού πρωθυπουργού: το 59% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τον υπουργό δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο (νέο γραμματέα του Λαού της Ελευθερίας), το 58% τον υπουργό εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι (προβεβλημένο στέλεχος της Λέγκας του Βορρά) και το 47% τον ισχυρό υπουργό οικονομίας, Τζούλιο Τρεμόντι.