«Ναι» στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ «ψήφισε» με παρέμβασή της για το επερχόμενο δημοψήφισμα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ, τόνισε πως εάν η Βρετανία επιλέξει να εγκαταλείψει την ΕΕ, δεν θα μπορεί να αποκομίσει τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και επιπλέον δεν θα απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

«Πρόκειται φυσικά για απόφαση των Βρετανών πολιτών το πώς θα ψηφίσουν. Εγώ προσωπικά εύχομαι η Βρετανία να παραμείνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Γιατί το εύχομαι αυτό;… Πιστεύω ότι όταν καθόμαστε μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι πλευρές, μαζί και η Βρετανία, μπορούμε να διαχειριστούμε την διαφωνία της πιο αποτελεσματικά και καλύτερα και κάθε αποτέλεσμα είναι καλύτερο σε σύγκριση με όταν κάποιος το κάνει εκτός» της Ένωσης, τόνισε η ίδια.

Η Μέρκελ θέλει η ΕΕ να ολοκληρώσει φέτος τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), οι υποστηρικτές της οποίας δηλώνουν ότι και οι δύο πλευρές θα αποκομίσουν κέρδη ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του Ισπανού ομολόγου του Μαριάνο Ραχόι, οι οποίοι προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει υπέρ του Brexit.

«Νομίζω ότι θα ήταν πολύ κακά νέα, για την Βρετανία, για την Ολλανδία, για την Ευρώπη στο σύνολό της» σημείωσε ο Ρούτε χθες σε δηλώσεις του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

«Για δύο λόγους. Καταρχάς, ας πάρουμε την Ολλανδία και την Βρετανία. Είμαστε και οι δύο έθνη που στηρίζονται στην ναυτιλία. Η ευημερία μας, η ικανότητά μας να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης, η μέλλουσα ανάπτυξή μας έχουν οικοδομηθεί πάνω στην ελεύθερη αγορά, στα ανοιχτά σύνορα» τόνισε.