Η Τουρκία και η Γερμανία είναι «δύο σημαντικοί σύμμαχοι» και οι σχέσεις τους «δεν θα επιδεινωθούν ριζικά» μετά την αναγνώριση από την Μπούντεσταγκ της γενοκτονίας των Αρμενίων, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. 

«Η Γερμανία και η Τουρκία είναι δύο σημαντικοί σύμμαχοι, Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι οι σχέσεις θα επιδεινωθούν ριζικά δια μιάς εξαιτίας της απόφασης αυτής ή παρόμοιων αποφάσεων», είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ

«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιδράσουμε, δεν θα πούμε τίποτε», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, τόνισε πως θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι, που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.

«Ιστορικό λάθος, άκυρο και κενό περιεχομένου» χαρακτήρισε το ψήφισμα ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νουμάν Κουρτουλμούς. 

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι οι «ανεύθυνες και αβάσιμες» αποφάσεις δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος (AKP), Γιασίν Ακτάι, σχολιάζοντας την έγκριση του ψηφίσματος τόνισε πως έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα. 

Εν τω μεταξύ, ο τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι η Άγκυρα ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανία