Την δική του εκδοχή για την αντοχή των γερμανο-τουρκικών σχέσεων έδωσε το Βερολίνο, μέσω της εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας, σήμερα ότι είναι αρκετές ισχυρές για να αντέξουν στην κρίση που προκλήθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Η κρίση αυτή προήλθε εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις δύο χώρες εξαιτίας της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή.

«Μία τέτοια σχέση μπορεί και θα αντέξει στη διάσταση απόψεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στους ισχυρούς πολιτισμικούς και οικονομικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, στη συνεργασία τους στην προσφυγική κρίση, αλλά και στην πολυπληθή τουρκική κοινότητα των τριών εκατομμυρίων μελών που ζει στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ:

Θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να υπάρξει διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Αναγνωρίζουμε ότι η τουρκική πλευρά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ήδη κάποια πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά παραμένει και η έκκλησή μας και προς τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για πολιτική συνεννόηση, π.χ. μέσω μιας Επιτροπής Ιστορικών, όπως πρότεινε η Τουρκία. Εμείς αυτό θα το προωθήσουμε μέσω όλων των διαύλων που διαθέτουμε.