Μπορεί να πέρασαν πέντε χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα το 2011, ωστόσο η Κίνα εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία στην Ιαπωνία για τις επιπτώσεις από αυτό.

Για το λόγο αυτό, ζήτησε από την ιαπωνική κυβέρνηση να εφαρμόσει εγκαίρως μια σειρά μέτρων, ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Χούα Τσουνγίνγκ:

Ελπίζουμε ότι η Ιαπωνία θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να παρέχει έγκαιρη, πλήρη και ακριβή πληροφόρηση προς τη διεθνή κοινότητα και για να προστατεύει τους ωκεανούς.

Η εταιρία διαχείρισης του εργοστασίου, Tokyo Electric Power, παραδέχθηκε τη Δευτέρα, για πρώτη φορά, ότι η επιμονή της να αποκαλεί την τραγωδία «ζημιά στον πυρηνικό αντιδραστήρα» τα τελευταία πέντε χρόνια «απέκρυπτε την αλήθεια»

Ελπίζουμε ότι η Ιαπωνία θα διατηρήσει υψηλό αίσθημα ευθύνης προς το δικό της λαό, τους ανθρώπους στις γειτονικές χώρες και τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο Χούα. Η Κίνα ζήτησε επίσης από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να ενισχύσει την παρακολούθηση και τη μέτρηση των ραδιενεργών υδάτων, σύμφωνα με τον Χούα.