Επίθεση προς την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους, τη Ράκα, εξαπέλυσαν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις με την υποστήριξη ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων.

Σφοδρές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν σήμερα περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του ΙΚ στις ανατολικές περιοχές της επαρχίας Χάμα κοντά στα σύνορα με την επαρχία Ράκα, όπου ο στρατός προωθήθηκε περίπου 12 χλμ. σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο στρατός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την επαρχία Ράκα.

Η πόλη Ράκα είναι ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ και η επαρχία ήταν σημαντική βάση επιχειρήσεων για την οργάνωση.

Η συριακή στρατιωτική πηγή δήλωσε πως ο στρατός επικεντρώνεται στις ανατολικές και βόρειες περιοχές τόσο της επαρχίας Χομς όσο και της επαρχίας Χάμα «προς την κατεύθυνση των συγκεντρώσεων του Νταές (ΙΚ)».

Η επαρχία Χομς συνορεύει με την υπό τον έλεγχο του ΙΚ περιοχή Ντέιρ αλ-Ζορ, η οποία συνδέει τα εδάφη που κατέχει η οργάνωση στη Συρία με εκείνα που κατέχει στο Ιράκ.

«Η ηγεσία επί του πεδίου δεν δίνει πληροφορίες για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν δύο πιθανότητες – Ντέιρ αλ-Ζορ και Ράκα», ανέφερε η πηγή αυτή.

Η λιβανική εφημερίδα al-Akhbar έγραψε πως ο κύριος στόχος είναι να καταληφθεί η πόλη Τάμπκα στη Ράκα, όπου βρίσκεται μια αεροπορική βάση και ένα μεγάλο οπλοστάσιο του ΙΚ, και να «εισέλθει στην περιοχή μην αφήνοντάς την πλήρως στους αμερικανούς συμμάχους».

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εξαπέλυσε επίθεση προς αυτή την κατεύθυνση την περασμένη εβδομάδα. Υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ πολιτοφυλακές, περιλαμβανομένων των κουρδικών YPG, πραγματοποιούν ξεχωριστή επίθεση εναντίον του ΙΚ στην επαρχία Ράκα και στη γειτονική επαρχία Χαλέπι, η οποία κλιμακώθηκε αυτή την εβδομάδα με μια προώθηση προς την πόλη Μανμπίτζ, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.