Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Γκεν Νακατάνι δήλωσε ότι η χώρα του και η Νότια Κορέα συμφώνησαν στην επέκταση του συστήματος επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας. Η επέκταση αυτή, περιλαμβάνει την εγκατάσταση τηλεφωνικής γραμμής άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των υπουργών Άμυνας, των δύο χωρών. 

Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο έχει κλιμακωθεί από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλου προκειμένου να θέσει σε τροχιά δορυφόρο. Κατά την άποψη της Δύσης, επρόκειτο για εκτόξευση πυραύλου μακράς ακτίνας δράσης. 

Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει αρκετές δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις. Σύμφωνα με τη Νότια Κορέα, η Πιονγκγιάνγκ είχε πρόσφατα και μια αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου. 

“Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι θα κάνουμε χρήση μιας τηλεφωνικής γραμμής έκτακτης ανάγκης, όταν βρίσκονται σε εξέλιξη έκτακτες καταστάσεις, όπως, η εκτόξευση ενός πυραύλου, με στόχο το συντονισμό της δράσης μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νακατάνι, στη διάρκεια διάσκεψης για την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ασία, που πραγματοποιείται στη Σιγκαπούρη.