ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη προεδρική θητεία ο Γκάουκ

Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2016, 13:12 / Ανανεώθηκε 6 Ιουνίου 2016, 15:13
Γερμανία: Δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη προεδρική θητεία ο Γκάουκ
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία στις αρχές του 2017 ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ, όπως ανακοίνωσε, δίνοντας ντε φάκτο την εκκίνηση για τη συζήτηση σχετικά με την ταυτότητα του πιθανού του διαδόχου.
 

Δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία στις αρχές του 2017 ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ, όπως ανακοίνωσε, δίνοντας ντε φάκτο την εκκίνηση για τη συζήτηση σχετικά με την ταυτότητα του πιθανού του διαδόχου.

«Θέλω να σας πληροφορήσω ότι αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος για δεύτερη φορά για το αξίωμα του προέδρου», δήλωσε ο πολύ δημοφιλής πρόεδρος της Γερμανίας προβάλλοντας το προχωρημένο της ηλικίας του.

Ο εξαιρετικά δημοφιλής Γιοακίμ Γκάουκ είναι η πρώτη προσωπικότητα της κομμουνιστικής Γερμανίας που αναλαμβάνει το αξίωμα στην ενοποιημένη Γερμανία.

Μετά την εκλογή του τον Μάρτιο 2012, ο Γιοακίμ Γκάουκ, πρώην πάστορας, χωρίς στενή πολιτική ταυτότητα, που ζει σε ελεύθερη ένωση με μία δημοσιογράφο κατά 20 χρόνια νεότερή του, ξεκίνησε τη θητεία του με την έκφραση συγγνώμης για τα ναζιστικά εγκλήματα στη Γαλλία, στο χωριό Οραντούρ-συρ-Γκλαν, στο χωριό Λίντιτσε της Τσεχίας και στην Ελλάδα.

Γεννημένος το 1940 στο Ροστόκ, γνώρισε το ΙΙΙ Ράιχ και την κατοχή της χώρας του από τους Σοβιετικούς , που έστειλαν στη Σιβηρία ανάμεσα στο 1951 και το 1955 τον πατέρα του, πρώην αξιωματικό του στρατού και μέλος του εθνικο-σοσιαλιστικού κόμματος.

Ο Γιοακίμ Γκάουκ λέει ευθαρσώς ότι το ΙΙΙ Ράιχ «θέλησε να καταλύσει όλες τις οικουμενικές αξίες». Πιστεύει όμως παράλληλα, και το διατύπωσε ομιλία του το 2014, ότι ήρθε η ώρα για τη Γερμανία, που έχει εξελιχθεί σε υπόδειγμα δημοκρατίας, να αναλάβει τις ευθύνες της σε διεθνές επίπεδο.

«Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, ως καλός εταίρος, πρέπει να δεσμευτεί ταχύτερα, και κατά τρόπο περισσότερο αποφασιστικό και ουσιαστικό», ακόμη και όταν πρόκειται για την ανάπτυξη του στρατού της, είχε πει παρά τις αντιστάσεις που προέρχονται από το μιλιταριστικό παρελθόν της Γερμανία.

Θερμός υποστηρικτής των ελευθεριών, ο πρώην πάστορας δεν έχει φεισθεί καταγγελιών καθόλου διπλωματικού χαρακτήρα , κατά της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, για παράδειγμα, «οι φιλοδοξίες του οποίου αυξάνονται με τις κατακτήσεις».

Το 2015, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων προκάλεσε την μήνιν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ένα άλλο ευαίσθητο θέμα, την προσφυγική κρίση, ο Γιοακίμ Γκάουκ κατήγγειλε το «σκοτεινό» τμήμα της Γερμανίας, το υπεύθυνο για τις ξενοφοβικές επιθέσεις, στη συνέχεια προειδοποίησε για την υπερβολικά γενναιόδωρη υποδοχή των προσφύγων , όταν η Αγγελα Μέρκελ άφηνε ορθάνοικτα τα σύνορα.

«Εχουμε μεγάλη καρδιά, αλλά οι δυνατότητές μας είναι πεπερασμένες», δήλωνε όταν η ροή των προσφύγων προς τη Γερμανία έφθανε το 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους το 2015.

Ο Γιοακίμ Γκάουκ συγκρότησε την πολιτική του ταυτότητα στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, όπου δεν μπόρεσε να σπουδάσει Λογοτεχνία εξαιτίας της αντικομμουνιστικής του φήμης. Για την πατρίδα του θα πει ότι ήταν «κράτος φυλακή». Λίγους μήνες πριν από την πτώση του Τείχους, ζητούσε στο κήρυγμα περισσότερες ελευθερίες.

Η μεγάλη δημοτικότητά του οικοδομήθηκε όταν ανέλαβε υπεύθυνος για τα αρχεία της Stasi. Ο χειρισμός της αποστολής του, που χαρακτηρίσθηκε από τον δημόσιο διάλογο για τη συγγνώμη και το θέμα της συνέργειας του πληθυσμού, επιδοκιμάστηκε από όλες τις πλευρές.