Με σωρούς σκουπιδιών στους δρόμους ετοιμάζεται να υποδεχθεί το ευρωπαϊκό τουρνουά ποδοσφαίρου Euro 2016 το Παρίσι καθώς παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα κόντρα στις ανατροπές στα εργασιακά.

Η συνδικαλιστική ένωση CGT ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατείνει την απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή απορριμμάτων στο Παρίσι μέχρι τις 14 Ιουνίου, απορρίπτοντας τις πιέσεις της γαλλικής κυβέρνησης να υποχωρήσει ενόψει της έναρξης του Euro 2016, αύριο, Παρασκευή.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να παρατείνουν την απεργία τους επειδή η κυβέρνηση αρνήθηκε να διαπραγματευτεί μαζί τους τον νέο νόμο που αφορά τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Μπατίστ Ταλμπό, ο επικεφαλής του συνδικάτου δημοσίων υπηρεσιών.

Ωστόσο, όπως δήλωσε «δεδομένης της κατάστασης, με την έναρξη του Euro και με τη συσσώρευση σκουπιδιών στο Παρίσι, είναι έτοιμοι να σταματήσουν την απεργία αν η κυβέρνηση ξεκινήσει διαπραγματεύσεις».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του CGT Φιλίπ Μαρτινέζ είχε δηλώσει ότι το συνδικάτο «επιθυμεί το Euro να εκτυλιχθεί σαν μια πραγματική λαϊκή γιορτή στα γήπεδα», λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι θα μοιράσουν φυλλάδια με τα αιτήματά τους και θα επιχειρήσουν να συζητήσουν με τους φιλάθλους. «Δεν είμαι βέβαιος ότι το να μπλοκάρουμε τους φιλάθλους είναι η καλύτερη εικόνα που μπορούμε να δώσουμε για το CGT», σημείωσε.

Ο Μαρτινέζ υπογράμμισε πάντως ότι το κίνημα κατά του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις που οδήγησε στην κήρυξη αλλεπάλληλων απεργιών στη Γαλλία "δεν έχει τελειώσει". "Είτε η κυβέρνηση θα αποδεχτεί τη δημοκρατία, είτε η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί και θα φροντίσουμε να διευρυνθεί. Υπάρχει ακόμη περιθώριο. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης εδώ και τρεις μήνες", είπε χαρακτηριστικά.

Το CGT έχει προγραμματίσει τρεις νέες "ημέρες δράσης" μέχρι τα τέλη Ιουνίου: στις 14, με μια μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι, στις 23 και τις 28 του μηνός.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο ποδοσφαιρικοί αγώνες που είναι προγραμματισμένοι για τις 14 Ιουνίου δεν θα διεξαχθούν στην περιοχή του Παρισιού αλλά στο Μπορντό (Αυστρία-Ουγγαρία) και στο Σεντ-Ετιέν (Πορτογαλία-Ισλανδία). Οπότε τυπικά μέχρι και την εξαγγελθείσα απεργία δεν πρόκειται να αντικρίσουν σκουπίδια οι φίλαθλοι του Euro αλλά η γαλλική πρωτεύουσα θα έχει τα θέματά της.

Επίσης σε απεργία προχωρούν για τέσσερις ημέρες και οι πιλότοι της Air France.