Περίπου 14.000 άνθρωποι, φίλοι, συγγενείς, φίλαθλοι και θαυμαστές του Μοχάμεντ Άλι παρέστησαν σήμερα στη μουσουλμανική τελετή που οργανώθηκε στη μνήμη του μεγάλου πυγμάχου που έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο.

Η ζανάζα, η κηδεία στα αραβικά, τελέστηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Φρίντομ Χολ, στο ίδιο συγκρότημα όπου ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών νίκησε τον Γουίλι Μπέσμανοφ το 1961, στον τελευταίο αγώνα που έδωσε στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

«Ο θάνατος του Μοχάμεντ Άλι μας έκανε όλους να αισθανθούμε πιο μόνοι μας στον κόσμο», είπε ο Σέρμαν Τζάκσον, μουσουλμάνος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Ο Τζάκσον έπλεξε το εγκώμιο του Άλι για τον αγώνα που έδωσε για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών τη δεκαετία του 1960. "Κάτι σοβαρό, κάτι μεγάλο, όμορφο, που μας έκανε να αισθανόμαστε ωραία για τη ζωή, έφυγε από αυτόν τον κόσμο", είπε για τον αθλητή που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει για τρία χρόνια τα ρινγκ, στο αποκορύφωμα της καριέρας του, επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

Ο ιμάμης Ζαΐντ Σακίρ, ο ιδρυτής του μουσουλμανικού Κολεγίου κλασικών σπουδών Ζαϊτούνα στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, διάβασε προσευχές, όπως την "Αλαχού Ακμπάρ" ("Ο Θεός είναι μεγάλος") πάνω από τη σορό του Άλι που ήταν τοποθετημένη σε ένα φέρετρο καλυμμένο με ένα χρυσόμαυρο σάβανο.

Ο Άλι και η οικογένειά του σχεδίαζαν αυτήν την κηδεία εδώ και μια δεκαετία, ώστε να διασφαλίσουν πως θα τιμούσαν τη μουσουλμανική πίστη αλλά ταυτόχρονα η τελετή θα ήταν προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της δυτικής κουλτούρας των μέσων ενημέρωσης.

Το τελευταίο αντίο στον Μοχάμεντ Άλι θα πουν αύριο, σε μια διαθρησκευτική τελετή παρουσία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και του ηθοποιού Μπίλι Κρίσταλ.