Φρένο στη συζήτηση για άμεση απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους, ενόψει της προθεσμίας που είχε δώσει η Κομισιόν στην Άγκυρα προκειμένου να εκπληρώσει και τα τελευταία προαπαιτούμενα, έβαλε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν είχε ανάψει το «πράσινο φως» στις αρχές Μαΐου, όταν ο αντιπρόεδρος της Φρανς Τίμερμανς, είχε τονίσει ότι η Τουρκία έχει σημειώσει «εντυπωσιακή πρόοδο» στην εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων (72 συνολικά) καλώντας όμως την Άγκυρα να εκπληρώσει πέντε σημαντικά προαπαιτούμενα μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Δεν πιστεύω ότι η 1η Ιουλίου είναι εφικτή» επισήμανε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

Ο ίδιος εξάλλου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο ο όρος αυτός αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η Άγκυρα να συνεχίσει να συγκρατεί τις προσφυγικές ροές προς την ΕΕ, διατύπωσε την ελπίδα, στις 10 Μαΐου, ότι οι διαδικασίες αυτές θα ολοκληρωθούν «το αργότερο τον Οκτώβριο».

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να θεσπιστεί (το μέτρο) υπό πίεση» σημείωσε σήμερα ο αυστριακός υπουργός «που προέτρεψε υπέρ μιας λύσης που δεν θα έχει κανένα νομικό κενό».

Επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αύξησης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου των Κούρδων της Τουρκίας σε χώρες της ΕΕ.

Εάν η Τουρκία τα έχει εκπληρώσει όλα, τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει κατόπιν να δώσουν το πράσινο φως.

«Είναι αδύνατο όλα αυτά τα βήματα να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του καλοκαιριού» τόνισε μια πηγή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έκρινε πιο ρεαλιστική την εκδοχή του Οκτωβρίου.

«Δεν πρόκειται για μια διαπραγμάτευση: εάν η Τουρκία θέλει μια απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου, γνωρίζει τα κριτήρια που πρέπει να εκπληρώσει» τόνισε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας, Κλάας Ντάικχοφ, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. «Όμως έχω την εντύπωση ότι εργάζεται σκληρά για τα εκπληρώσει» πρόσθεσε ο ίδιος.