Μεγαλειώδης σέντρα στο Stade de France με την απειλή της τρομοκρατίας να πλανάται πάνω από τη Γαλλία, διοργανώτρια χώρα του euro 2016. 
Πριν από 210 μέρες κι ενώ ήταν σε εξέλιξη ένας άλλος αγώνας στο στάδιο της γαλλικής πρωτεύουσας, το Παρίσι ξεκίνησε να ζει τις χειρότερες ώρες της σύγχρονης ιστορίας του. 

Εκεί όπου ο Ζινεντίν Ζιντάν σήκωσε το παγκόσμιο κύπελλο το βράδυ της 12ης Ιουλίου 1998, εκεί όπου η εθνική της Γαλλίας του Ντιντιέ Ντεσάμ πήρε το εισιτήριο για το Μουντιάλ 2014 στις 19 Νοεμβρίου 2013, γύρω από το γήπεδο όπου τον Νοέμβριο του 2015 ανατινάχθηκαν οι καμικάζι στις τρομοκρατικές επιθέσεις που σκότωσαν 130 ανθρώπους στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η Γαλλία που ζει ταραγμένες ώρες λόγω της κοινωνικής αναταραχής έρχεται αντιμέτωπη και με τον φόβο της τρομοκρατίας. «Το Κράτος θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα» απέναντι στις απεργίες, προειδοποίησε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Η ανησυχία για την εκδήλωση επίθεσης είναι παρούσα σε όλες τις συζητήσεις και πλέον και στα smartphones με την εφαρμογή «alerte attentat», ενώ ποδοσφαιριστές και θεατές θα πρέπει να μάθουν να συγκατοικούν με τις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί μαζικά για την προστασία τους.

Η αναμετάδοση των αγώνων του Euro 2016 στους υπαίθριους χώρους των μπαρ στη Γαλλία έχει απαγορευθεί επειδή "οι δυνάμεις της τάξης δεν έχουν τα μέσα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια" των χώρων αυτών.

Ωστόσο, εκφράζονται και φόβοι για την ασφάλεια της διοργάνωσης, φόβοι που προ ημερών είχαν προκαλέσει δεύτερες σκέψεις για την ασφάλεια και τη διεξαγωγή. 

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας από UEFA και Γαλλία

Επί δύο χρόνια, οι κρατικές υπηρεσίες εργάζονται με τους διοργανωτές και τις διοργανώτριες πόλεις για την ασφάλεια των εκατομμυρίων οπαδών που φτάνουν στη Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση έχει από καιρό ανακοινώσει μία σειρά από μέτρα, για την προστασία των οπαδών και των παικτών που συμμετέχουν στην διοργάνωση: Μεταξύ άλλων, θα γίνεται συστηματική σωματική έρευνα κατά την είσοδο των θεατών στις κερκίδες, ενώ θα υπάρχει σύστημα ανίχνευσης μετάλλου και θα γίνεται παρακολούθηση μέσω βίντεο.

Οι φίλαθλοι αποτελούν προτεραιότητα. «Στόχος μας είναι η ασφαλής διεξαγωγή του τουρνουά. Όταν έχεις 0% προληπτικά μέτρα, τότε έχεις 100% ρίσκο, αλλά όταν έχεις 100% προληπτικά μέτρα, τότε έχεις 0% ρίσκο» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, σε συνέντευξή του στην γαλλική αθλητική εφημερίδα «Equipe» και συμπλήρωσε: «Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να αποτρέψουμε ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση και πάνω από 60.000 αστυνομικοί θα φροντίσουν για την ασφάλεια όλων».

Ωστόσο, η προστασία που θα παρέχεται στα γήπεδα, τα ξενοδοχεία που θα μένουν οι αποστολές, τα επίσημα ξενοδοχεία της διοργάνωσης και κέντρα τύπου, είναι αρμοδιότητα της διοργανώτριας του τουρνουά, που είναι η UEFA. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ανακοίνωσε την εγκατάσταση 10.000 ιδιωτικών αστυνομικών. Το ενδεχόμενο να γίνουν αγώνες χωρίς θεατές απορρίφθηκε. «Εργαζόμαστε πάνω σε σχέδια έκτακτης ανάγκης και σε πολλαπλά σενάρια γύρω από καταστάσεις κρίσης και έχουμε λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων» ανέφερε η UEFA.