Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες «να επιδείξουν το αναγκαίο πνεύμα ευθύνης και συμβιβαστικότητας» για την υπεράσπιση του ευρώ που απειλείται από την ελληνική κρίση χρέους, κατά τη διάρκεια ομιλίας με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του παγκόσμιου αγροτικού φόρουμ G120 στο Παρίσι.

«Απευθύνω έκκληση σε όλους να επιδείξουν το πνεύμα ευθύνης και συμβιβαστικότητας επί του οποίου οικοδομήθηκε η Ευρώπη. Οφείλουμε να υπερασπισθούμε το κοινό μας νόμισμα, να υπερασπισθούμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, αναπτύχθηκε ένας δημόσιος διάλογος επί των τρόπων, αλλά όχι επί της αρχής, υποστήριξης της Ελλάδας. Ο διάλογος αυτός δεν είναι αθέμιτος και κατανοώ ότι κάθε ένα από τα κράτη μας, κάθε ένας από τους θεσμούς μας θέλει να προβάλλει την άποψή του».

«Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα είναι ενότητα. Έχουμε ανάγκη να απομακρυνθούμε από αυτές τις εθνικές φιλονικίες και να ανακτήσουμε το αίσθημα του κοινού μας πεπρωμένου... είναι χρέος μας προς όλους να πράξουμε τα πάντα για να υπερασπισθούμε τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, διότι, χωρίς σταθερότητα, δεν υπάρχει εφικτή ανάπτυξη για τον κάθε έναν από εμάς», επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέτυχαν να συμφωνήσουν το βράδυ της Τρίτης επί ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα εξαιτίας της διάστασης απόψεων σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή,  με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο σε μία προσπάθεια προσέγγισης των θέσεων των δύο χωρών ως προς το θέμα πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της επομένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.