Στις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των προεδρικών φρουρών της Λιβύης και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σήμερα στη Σύρτη σκοτώθηκαν 11 κυβερνητικοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 35, ανέφερε μια στρατιωτική πηγή.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι κατέλαβαν τον κεντρικό λιμένα της Σύρτης, μετά από συγκρούσεις με την τρομοκρατική οργάνωση.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, που στηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, συγκρότησε το σώμα των προεδρικών φρουρών τον Μάιο για να πολεμήσει εναντίον του ΙΚ στη Λιβύη. Αφότου ξεκίνησε η επιχείρησε για την ανακατάληψη της Σύρτης από το ΙΚ (μια πόλη που απέχει περίπου 450 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης) εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί και από τις δύο πλευρές, σε σφοδρές συγκρούσεις με την τρομοκρατική οργάνωση.

Η Σύρτη ελέγχεται από ομάδες που σχετίζονται με το ΙΚ από τον Ιούλιο του 2015. Η τρομοκρατική οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και για εκτελέσεις ξένων εργαζομένων στη Λιβύη.

Η προεδρική φρουρά έχει πετύχει "σημαντική πρόοδο που ανάγκαστε τους μαχητές του ΙΚ να φύγουν προς τα ανατολικά και τα βόρεια της Σύρτης, αφού έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό της τις εισόδους της πόλης", ανέφερε μια στρατιωτική πηγή.