Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου έχει σήμερα συνομιλίες στην Άγκυρα με τον απεσταλμένο του προέδρου της Συρίας, για να ζητήσει τον τερματισμό της αιματηρής καταστολής της συριακής εξέγερσης. Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ ζήτησε από τον τούρκο πρωθυπουργό να στείλει σύρο αξιωματούχο στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια του συγχαρητηρίου τηλεφωνήματος προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του.

    Η συριακή εκστρατεία καταστολής, την οποία η Άγκυρα έχει καταδικάσει ως "αγριότητα" , έχει οδηγήσει σε ψύχρανση τις μέχρι πρότινος θερμές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία.

    Ο Αχμέντ Νταβούτογλου συναντάται σήμερα με τον Χάσαν Τουρκμάνι, που είχε χθες συνομιλίες επί τρίωρον με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας ταχείας πολιτικής μεταρρύθμισης στη Συρία.

    Ο σύρος απεσταλμένος έδωσε στην Άγκυρα τη διαβεβαίωση ότι οι σύροι πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στην επαρχία Χατάι στην τουρκο-συριακή μεθόριο, θα επιστρέψουν σύντομα στη Συρία.

    Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να εκφράσει την ανησυχία του για την επαπειλούμενη ανθρωπιστική κρίση.

    Στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην σύμβουλος του τούρκου πρωθυπουργού και νυν βουλευτής Ναμπί Αβτζί δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απάντηση της Συρίας στις τουρκικές εκκλήσεις για τον τερματισμό της βίαιης καταστολής και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες της Άγκυρας θα συνεχισθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατιωτικής ζώνης ανάσχεσης στο συριακό έδαφος από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, ο Ναμπί Αβτζί απάντησε ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Άγκυρα υπενθυμίζει διαρκώς στη Δαμασκό ότι η στρατιωτική επέμβαση θα περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινότητας και κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε λελογισμένες μεταρρυθμίσεις.

    "Καταβάλλουμε προσπάθειες για μία τελευταία ευκαιρία για το συριακό καθεστώς", είπε.
TAGS