Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι το σχέδιο δημιουργίας μεγάλης Αλβανίας είναι πολιτική πραγματικότητα και ότι η Σερβία πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε σενάριο, όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου. «Είμαι κατά της δημιουργίας μεγάλων εθνικών κρατών στα Βαλκάνια, επειδή αυτό παράγει απρόβλεπτα αποτελέσματα, αλλά η Σερβία ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες έχει λύση, αν κάποιος στη διεθνή κοινότητα τηρεί ευνοϊκή στάση στη δημιουργία μιας μεγάλης Αλβανίας», τόνισε ο κ. Τάντιτς προσκεκλημένος σε εκπομπή του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της Σερβίας RTS.

    Ο κ. Τάντιτς υπογράμμισε ότι η Σερβία πρέπει να βρει τον τρόπο να υλοποιήσει τα συμφέροντά της σε συνεργασία με τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις και τις γειτονικές χώρες και να επιλύσει τη σύγκρουση μια για πάντα προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση που δεν θα μετατρέψει τα Βαλκάνια πάλι σε πυριτιδαποθήκη.

    «Η Σερβία δεν έχει συμφέρον να «παγώσει» το πρόβλημα, αλλά περισσότερο να το επιλύσει και πιστεύω ότι η λύση μπορεί να εξευρεθεί», σημείωσε.

    «Αν προσεγγίζουμε τα ζητήματα αυτά με παραδοσιακό τρόπο αγκιστρωμένοι στις θέσεις μας, θα έχουμε την ευθύνη για τις μελλοντικές γενιές, καθώς δημιουργούμε την πιθανότητα να ξεσπάσει ξανά σύγκρουση», εξήγησε ο κ. Τάντιτς και τόνισε ότι αν και δεν θέλει να σχολιάσει τις πιθανές λύσεις, η διχοτόμηση του Κοσόβου είναι επίσης θεμιτή προσέγγιση.

    Ο κ. Τάντιτς εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι μία αλλαγή συνόρων αποτελεί παράγοντα αστάθειας και τόνισε ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι επίσης μία προσπάθεια αλλαγής των συνόρων.

    Όπως υπογράμμισε η Σερβία δεν έχει μυστική πολιτική και εύχεται να διευθετήσει το πρόβλημα πριν από την ένταξή της στην ΕΕ, καθώς αντιλαμβάνεται ότι κανένας δεν θα ήθελε να φέρει μία ακόμη "παγωμένη σύγκρουση" στην Ε.Ε. Η Σερβία θέλει να είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και στην Ευρώπη, και όχι ηγεμόνας, αν και για πολιτικούς λόγους ορισμένες γειτονικές χώρες επιθυμούν να την παρουσιάζουν κατ’ αυτό τον τρόπο, είπε ο κ. Τάντιτς.