current views are: 8

12 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση18:31

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Ορλάντο – Ομπάμα: Ενέργεια μίσους

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο στην Φλόριντα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το AMAQ NEWS που πρόσκειται στην οργάνωση.

Δημοσίευση 18:31’

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο στην Φλόριντα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το AMAQ NEWS που πρόσκειται στην οργάνωση.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο στην Φλόριντα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το AMAQ NEWS που πρόσκειται στην οργάνωση, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές πληροφορίες που ήθελαν τον δράστη να βρίσκεται στις λίστες του FBI με ύποπτα μέλη του ISIS. Στους 50 οι νεκροί και στους 53 οι τραυματίες από την αιματηρή επίθεση, την ώρα που οι τζιχαντιστές πανηγυρίζουν σε διάφορους ιστότοπους.

«Η ένοπλη επίθεση εναντίον ενός νυχτερινού κέντρου ομοφυλοφίλων στην πόλη του Ορλάντο στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ και η οποία προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό περισσότερων από 100 ανθρώπων διαπράχθηκε από έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους» επισημαίνεται στο Amaq.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC NEWS, ο μακελάρης προτού επιτεθεί κατά των θαμώνων του gay club δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και στον ηγέτη του, ενώ έκανε αναφορά και στους βομβιστές του Μαραθωνίου της Βοστώνης.

«Κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με αξιωματούχους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας, η Αστυνομία της Πολιτείας της Μασαχουσέτης και άλλες τοπικές αρχές επιβολής του νόμου ενημερώθηκαν ότι ο ένοπλος στο νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο, κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσε, δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και αναφέρθηκε στους αδελφούς Τσαρνάεφ» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Ντέιβιντ Προκόπιο σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Πληροφοριών του Κογκρέσου δήλωσε νωρίτερα ότι οι τοπικές αρχές στο Ορλάντο πιστεύουν ότι ο ύποπτος για το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο όπου έχασαν την ζωή τους 50 άνθρωποι δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. «Το γεγονός ότι η επίθεση διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και ότι η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα καλεί τους υποστηρικτές του να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, (το γεγονός ότι) στοχοθετήθηκε ένα νυχτερινό κέντρο, όπου συχνάζουν ομοφυλόφιλοι, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Gay Pride και- εφόσον επιβεβαιωθεί- το ότι σύμφωνα με τις τοπικές αρχές επιβολής της τάξης ο ένοπλος δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, όλα αυτά καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια εμπνευσμένη από το Ισλαμικό Κράτος» επισήμανε ο βουλευτής Άνταμ Σιφ σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο μακελάρης του Ορλάντο ήταν εκπαιδευμένος στο χειρισμό όπλων και εργαζόταν στον τομέα της Ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή οι αμερικανικές αρχές είχαν μιλήσει για τρομοκρατική επίθεση, ενώ σημειώνεται πως η σφαγή στο Ορλάντο είναι η πιο αιματηρή αυτού του είδους στην ιστορία της χώρας. Μάλιστα, ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς πολλοί από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Ομπάμα: Καμία τρομοκρατική ενέργεια δεν θα αλλάξει αυτό που είμαστε

O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε το μακελειό στο Ορλάντο της Φλόριντας, κάνοντας λόγο για μια «τρομοκρατική ενέργεια, (μια ενέργεια) μίσους».

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επισήμανε ότι «καμία τρομοκρατική ενέργεια, (καμία ενέργεια) μίσους δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που είμαστε» σε μια σύντομη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για μια θλιβερή ημέρα για την κοινότητα των ΛΟΑΔ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι και Διεμφυλικοί) και υπογράμμισε ότι η επίθεση εναντίον οποιουδήποτε Αμερικανού είναι επίθεση εναντίον όλων των Αμερικανών πολιτών.

Το χρονικό του μακελειού

Όπως έγραψε η εφημερίδα Orlando Sentinel, ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Τζον Μίναδήλωσε ότι ο ένοπλος άνδρας πυροβόλησε πρώτη φορά γύρω στις 2.02 τοπική ώρα εναντίον ενός αστυνομικού και κατόπιν έτρεξε μέσα στο κέντρο, όπου βρίσκονταν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Οι λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη στο εσωτερικό του κλαμπ παραμένουν συγκεχυμένες, αλλά η αστυνομία υποστηρίζει ότι είχε να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό ομηρίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, γύρω στις 5.00 το πρωί άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων της αστυνομίας SWAT άνοιξαν πυρ και πραγματοποίησαν έφοδο στο νυχτερινό κέντρο, όπου ανακάλυψαν τους 50 νεκρούς, μεταξύ αυτών τον δράστη και άλλους 53 ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί.

Ο αστυνομικός διευθυντής έδωσε τα εύσημα στους άνδρες του καθώς διέσωσαν 30 ομήρους από το νυχτερινό κέντρο που βρισκόταν στην λεωφόρο Όραντζ, δίπλα στο περιφερειακό ιατρικό κέντρο του Ορλάντο.

«Σήμερα η κοινότητά μας κατέστη μάρτυρας και βίωσε ένα πολύ φρικιαστικό έγκλημα» επισήμανε σε μμε ο δήμαρχος Μπάντι Ντάιερ.

«Χάθηκαν πολλές ζωές και πολλοί άνθρωποι υπέστηκαν ψυχολογικό σοκ καθώς ήταν αυτόπτες μάρτυρες ενός εγκλήματος».

Άνθρωποι που πρόλαβαν να κρυφτούν στις τουαλέτες τηλεφώνησαν στην αστυνομία κατά τη διάρκεια του μακελειού.

Σε βίντεο αυτόπτη μάρτυρα καταγράφονται σκηνές στο νυχτερινό κέντρο Pulse, ενώ ο δράστης έχει ανοίξει πυρ.

Αστυνομικοί κάνουν λόγο για έναν «μοναχικό λύκο». Ο φερόμενος δράστης είχε μαζί του ένα αυτόματο τουφέκι, ένα περίστροφο και ενδεχομένως είχε στην κατοχή του έναν εκρηκτικό «μηχανισμό».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ο Κένεθ Μελέντεζ και οι φίλοι του βρίσκονταν στο νυχτερινό κέντρο όταν ξέσπασαν οι πυροβολισμοί. Τέσσερις από τους φίλους του τραυματίστηκαν.

«Είναι κάτι που βλέπεις στις ταινίες αλλά ποτέ δεν σκέφτεται ότι μπορεί να συμβεί σε εσένα» περιέγραψε ο ίδιος.

«Αρχικά, όταν άκουσα τους πυροβολισμούς νόμιζα ότι ήταν η μουσική, ωστόσο συνειδητοποίησα ότι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Άρχισα να τρέχω και είδα κάποιον να αιμορραγεί από το χέρι. Σκέφτηκα: συμβαίνει πραγματικά και συνέχισα να τρέχω».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον 40 πυροβολισμοί έπεσαν στο κλαμπ.

Στις 5 το πρωί τοπική ώρα οι αρχές χρησιμοποίησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό για να τραβήξουν την προσοχή του δράστη, κατόπιν εισέβαλαν με ένα όχημα. Πριν από τις 6 το πρωί η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης ήταν νεκρός. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας αντήλλαξαν πυροβολισμούς με εκείνον δύο φορές.

Εννέα αστυνομικοί ενεπλάκησαν κι ένας τραυματίστηκε στο κεφάλι. Σώθηκε χάρη στο κράνος που φορούσε.

Η διεύθυνση του Pulse ανήρτησε μια ανακοίνωση στον ιστότοπό του: «βγείτε όλοι έξω και αρχίστε να τρέχετε».

Ο Κρίστοφερ Χάνσεν, 32 ετών, μετακόμισε στο Ορλάντο πριν από δύο μήνες και επισκεπτόταν για πρώτη φορά το κλαμπ. Βρισκόταν κοντά στην έξοδο του μπαρ όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.

«Απλά έπεσα στο έδαφος και βγήκα έρποντας έξω».

«Κόσμος προσπαθούσε να βγει για να γλυτώσει από το πίσω μέρος του νυχτερινού κέντρου» σημείωσε ο 32χρονος.

«Βοήθησα κάποιον που είχε πέσει στο έδαφος. Δεν είμαι σίγουρος εάν ήταν νεκρός ή ζωντανός».

Ο Τζέινερ Αντονέτι, ηλικίας 53 ετών, βρισκόταν στο πίσω μέρος του νυχτερινού κέντρου όταν άκουσε τους πυροβολισμούς.

«Ήταν τόσο πολλοί, τουλάχιστον 40… ήταν αδιάκοποι» περιέγραψε στην Orlando Sentinel


σχετικα αρθρα