Την θέση του δίπλα σε ονόματα, όπως ο Βίλι Μπραντ, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Χέλμουτ Κολ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ θα βρει σύντομα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο ο δήμαρχος του Βερολίνου θέλει να ανακηρύξει επίτιμο δημότη της πόλης.

Αυτό θα γίνει προκειμένου να τον επιβραβεύσει για την προσφορά του, κυρίως σε ό,τι αφορά την επαναφορά της πρωτεύουσας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας μετά την επανένωση της χώρας.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο του Βερολίνου Μίχαελ Μούλερ, η Γερουσία θα λάβει τη σχετική απόφαση αύριο, με την ευκαιρία του εορτασμού των 25 ετών της πόλης ως νέας πρωτεύουσας της Γερμανίας.

«Θέλουμε να τιμήσουμε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του. Το Βερολίνο έχει να τον ευχαριστήσει για πολλά», δήλωσε ο κ. Μούλερ στην «Berliner Morgenpost».

Βασικός λόγος για την βράβευση είναι η στάση που τήρησε ο κ. Σόιμπλε το 1991, όταν, μετά την επανένωση της Γερμανίας, άνοιξε η συζήτηση σχετικά με το εάν η πρωτεύουσα θα παρέμενε στη Βόννη ή θα επέστρεφε στο Βερολίνο. Οι δημοσκοπήσεις ήθελαν τότε τη Βόννη να κερδίζει τη «μάχη», κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Η ομιλία ωστόσο του σημερινού υπουργού Οικονομικών στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στις 20 Ιουνίου 1991, όταν δήλωσε ότι «το θέμα δεν είναι η μεταφορά των υπαλλήλων και το κόστος - όλα αυτά είναι σημαντικά -, αλλά το μέλλον της Γερμανίας», αποδείχθηκε καθοριστική και η ψηφοφορία ανέδειξε νικήτρια την πόλη του Βερολίνου.

Ο κ. Σόιμπλε θα γίνει ο 119ος επίτιμος δημότης του Βερολίνου. Μεταξύ των άλλων, έχουν τιμηθεί ο Βίλι Μπραντ, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Χέλμουτ Κολ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν και μετά θάνατον η Μαρλένε Ντίτριχ.

Ως επίτιμος δημότης, ο κ. Σόιμπλε δεν θα αποκτήσει ιδιαίτερα προνόμια ή υποχρεώσεις. Θα λάβει ωστόσο μια κάρτα ελεύθερης χρήσης των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς της πόλης και θα προσκαλείται στις σημαντικές εκδηλώσεις της, ενώ θα τοποθετηθεί πορτρέτο του στην Βουλή των Αντιπροσώπων.