Δύο φορές είχε μπει στο «μικροσκόπιο» του FBI ο Ομάρ Ματίν, που αιματοκύλισε το gay club στο Ορλάντο των ΗΠΑ. Ωστόσο, αν και τον είχαν ανακρίνει και συμπεριλαμβανόταν στις λίστες με υπόπτους του ISIS, τον είχαν αφήσει ελεύθερο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν επωνύμως στον αμερικανικό Τύπο πράκτορες του FBI  ο Ομάρ Ματίν, με καταγωγή από το Αφγανιστάν, είχε γίνει δύο φορές αντικείμενο έρευνας από τις υπηρεσίες του FBI για ενδεχόμενες σχέσεις του με δίκτυα ισλαμιστών. 

Η πρώτη ήταν το 2007 και η δεύτερη είχε ξεκινήσει το 2013, ενώ το ποινικό του μητρώο ήταν λευκό. Και οι δύο έρευνες κατέληξαν «χωρίς να βρεθούν οριστικά στοιχεία». 

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι πράκτορες της υπηρεσίας είχαν συνομιλήσει τρεις φορές με τον Ματίν. 

Οι πρώτες έρευνες είχαν ξεκινήσει μεταξύ άλλων εξαιτίας αναφορών από συναδέλφους του Ματίν (εργαζόταν σε εταιρεία σεκιούριτι), στις οποίες εξέφραζε την πρόθεση να προχωρήσει σε μαζικές δολοφονίες και, ξεχωριστά, μίσος για ομάδες όπως ομοφυλόφιλους ή εβραίους. 

Η δεύτερη φορά που μπήκε στο στόχαστρο ο 29χρονος ήταν όταν διαπιστώθηκε ενδεχόμενη σύνδεσή του με αμερικανό υπήκοο που είχε ταξιδέψει το 2013 στη Συρία για να ενταχθεί σε ισλαμιστικές οργανώσεις και είχε καταλήξει βομβιστής αυτοκτονίας (επρόκειτο για τον Μονέρ Μοχάμαντ Αμπουσαλά). 

Οι επαφές που είχε ο Ματίν με τον Αμπουσαλά αποτιμήθηκε πως κινούνταν «στον ελάχιστο βαθμό», οπότε η έρευνα έκλεισε. 

Ορισμένες αναφορές στον αμερικανικό Τύπο τον θέλουν ωστόσο να βρισκόταν σε τουλάχιστον μία «λίστα» των αμερικανικών υπηρεσιών.

Παρόλα αυτά, ο Ματίν είχε άδεια οπλοκατοχής και φαίνεται πως την περασμένη εβδομάδα είχε αγοράσει νόμιμα τουλάχιστον τα πυρομαχικά (αν όχι και τα όπλα) με τα οποία προχώρησε στην επίθεση. 

Ειδικά αυτό το σημείο εγείρει τα περισσότερα ερωτηματικά για τις ελλείψεις στις δικλείδες ασφαλείας

Χαρακτηριστικά, ο αστυνομικός επίτροπος της Νέας Υόρκης Γουίλιαμ Μπράτον σχολίασε λέγοντας πως «είναι το έσχατο σημείο τρέλας να έχουμε μία λίστα παρακολούθησης υπόπτων για τρομοκρατία, μία λίστα για πρόσωπα που δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν αεροπορικά και κάποιος σε αυτές τις λίστες να καταλήγει να μπορεί να πάρει όπο».