Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ κάλεσε σήμερα την Αλγερία να μην «αναμασά επ' αόριστον» το αποικιακό παρελθόν, αλλά να εξετάσει τι μπορούν να κάνουν το Αλγέρι και το Παρίσι για το κοινό τους συμφέρον σε έναν κόσμο που αλλάζει.
«Είμαστε στραμμένοι προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν, δεν θα αναμασούμε επ' αόριστον" το αποικιακό παρελθόν», δήλωσε ο Ζιπέ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του Μουράντ Μεντελσί.

«Αν μπορούσαμε να σταματήσουμε για λίγο αυτό το συνεχές αναμάσημα του παρελθόντος και να δούμε τι μπορούν να κάνουν η Γαλλία και η Αλγερία σε έναν κόσμο που αλλάζει γύρω μας με σημαντικές πιθανότητες ανάπτυξης προς το κοινό μας όφελος, πιστεύω ότι αυτό θα ήταν καλύτερο από το να ασχολούμαστε ξανά με όσα συνέβησαν πριν έναν αιώνα, 40 ή 50 χρόνια», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός απαντώντας σε μία ερώτηση σχετικά με την "μεταμέλεια" της Γαλλίας για το αποικιακό της παρελθόν.

 Η Αλγερία ήταν γαλλική αποικία επί 132 χρόνια και το 2012 θα γιορτάσει τα 50 χρόνια ανεξαρτησίας της. Το θέμα της μεταμέλειας επανέρχεται συστηματικά σε κάποιους πολιτικούς κύκλους και στον Τύπο.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Νικολά Σαρκοζί) μίλησε ξεκάθαρα για τον άδικο χαρακτήρα του εποικισμού», υπενθύμισε ο Ζιπέ, ο πρώτος γάλλος υπουργός Εξωτερικών που μεταβαίνει στην Αλγερία από το 2008.