current views are: 8

13 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση19:00

Σοκ στην Ευρώπη – Μεγαλώνει το προβάδισμα του Brexit

Τη διεύρυνση της ψαλίδας υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ καταγράφουν δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Guardian.

Δημοσίευση 19:00’

Τη διεύρυνση της ψαλίδας υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ καταγράφουν δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Guardian.

Τρόμο προκαλεί στην Ευρώπη το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, για το οποίο απευθύνουν δραματικές προειδοποιήσεις Κάμερον και ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς δέκα μέρες πριν το δημοψήφισμα το στρατόπεδο του Brexit κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

Ειδικότερα, τη διεύρυνση της ψαλίδας υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ καταγράφουν δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Guardian.

Οι δύο δημοσκοπήσεις, μια τηλεφωνική και μια διαδικτυακή, που έγιναν από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ICM, έδειξαν πως το 53% τάσσεται υπέρ του Brexit, ενώ το 47% υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Σε δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας, που διεξήχθησαν πριν δύο εβδομάδες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 52%-48% υπέρ της αποχώρησης.

Η πιθανότητα μιας ψήφου υπέρ της παραμονής στην ευρωπαϊκή οικογένεια στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου μειώθηκε περίπου στο 70% το Σάββατο έπειτα από δημοσκόπηση του ινστιτούτου ORB για την εφημερίδα The Independent που έδειξε ότι η εκστρατεία υπέρ του Brexit προηγείται κατά 10 μονάδες έναντι αυτής υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Για “μια χαμένη δεκαετία” στην περίπτωση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε λόγο χθες ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Δραματική ήταν και η προειδοποίηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια ψήφος υπέρ του Brexit θα δώσει μεγάλη ώθηση στις ακραίες αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες, είπε, θα “ανοίξουν σαμπάνιες”.

“Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο; Επειδή κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις”, είπε ο Τουσκ. “Ως ιστορικός, φοβάμαι πως το Brexit μπορεί να είναι η αρχή της καταστροφής όχι μόνο της ΕΕ αλλά και του δυτικού πολιτικού πολιτισμού στο σύνολό του”.


σχετικα αρθρα