current views are: 4

14 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση04:31

Βαριά πάνω από την Ευρώπη η σκιά του Brexit – Ανησυχία από τις νέες δημοσκοπήσεις

Με το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ να εισέρχεται στην τελική του ευθεία, οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Δημοσίευση 04:31’

Με το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ να εισέρχεται στην τελική του ευθεία, οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Με το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ να εισέρχεται στην τελική του ευθεία, οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ξεκάθαρα μία τάση υπέρ του Brexit. Γεγονός που προκαλεί φόβο και τρόμο στις αγορές και στους διαδρόμους των Βρυξελλών – καθώς οι συνέπειες μίας ψήφου υπέρ της εξόδου θα ήταν απρόβλεπτες για όλη την Ευρώπη.

Χθες είδαν το φως της δημοσιότητας ακόμη δύο δημοσκοπήσεις από τον Guardian που έδειξαν διεύρυνση του προβαδίσματος του Brexit. Οι μετρήσεις μια τηλεφωνική και μια διαδικτυακή, που έγιναν από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ICM, έδειξαν πως το 53% τάσσεται υπέρ του Brexit, ενώ το 47% υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Σε δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας, που διεξήχθησαν πριν δύο εβδομάδες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 52%-48% υπέρ της αποχώρησης. Στη διαδικτυακή έρευνα το ποσοστό ανερχόταν σε 47%-44% υπέρ της εξόδου.

Η πιθανότητα μιας ψήφου υπέρ της παραμονής στην ευρωπαϊκή οικογένεια στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου μειώθηκε περίπου στο 70% το Σάββατο έπειτα από δημοσκόπηση του ινστιτούτου ORB για την εφημερίδα The Independent που έδειξε ότι η εκστρατεία υπέρ του Brexit προηγείται κατά 10 μονάδες έναντι αυτής υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται οι προειδοποιήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για τις ενδεχόμενες συνέπειες μίας αρνητικής ψήφου στο δημοψήφισμα. Χαρακτηριστικό ήταν και το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια ψήφος υπέρ του Brexit θα δώσει μεγάλη ώθηση στις ακραίες αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες, είπε, θα «ανοίξουν σαμπάνιες».

«Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο; Επειδή κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», είπε ο Τουσκ. «Ως ιστορικός, φοβάμαι πως το Brexit μπορεί να είναι η αρχή της καταστροφής όχι μόνο της ΕΕ αλλά και του δυτικού πολιτικού πολιτισμούστο σύνολό του».

Αναταραχή στις αγορές

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δύο μετρήσεων, προκάλεσε πτώση τόσο στη Wall Street, όσο και στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ειδικότερα, στη Νέα Υόρκη, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,74% στις 17.732,48 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 0,94% στις 4.848,44 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,81% στις 2.079,06 μονάδες.

Αντίστοιχα, στις ευρωαγορές, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,16% στις 6.045 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 1,80% στις 9.657 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 1,85% στις 4.227 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,84% στις 326,80 μονάδες.


σχετικα αρθρα