Στην προεδρία μιας από τις έξι ειδικές επιτροπές της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξελέγη το Ισραήλ για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Αν και η προεδρία αυτή έχει κυρίως συμβολικό και διαδικαστικό ρόλο, η προεδρία της λεγόμενης Νομικής Επιτροπής ή Έκτης Επιτροπής της ΓΣ του ΟΗΕ δίνει στο Ισραήλ την ευκαιρία να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στις καθημερινές υποθέσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιτροπή αυτή είναι αρμόδια για ζητήματα που άπτονται του διεθνούς δικαίου.

«Είμαι πολύ υπερήφανος που γίνομαι ο πρώτος Ισραηλινός που εκλέγεται σε αυτή τη θέση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα ΗΕ Ντάνι Ντάνον και χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός ότι «ορισμένες αραβικές χώρες» προσπάθησαν να εμποδίσουν την εκλογή του.

«Το Ισραήλ είναι παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», συνέχισε. «Είμαστε ευτυχείς που έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τη γνώση μας με τις άλλες χώρες του κόσμου».

Το Ισραήλ έλαβε 109 ψήφους επί των 175 εγκύρων επί του συνόλου των 193 κρατών μελών, σε μια ψηφοφορία που ήταν μυστική, κάτι ασυνήθιστο καθώς οι ψηφοφορίες για την προεδρία των επιτροπών διεξάγονται γενικά διά βοής και το αποτέλεσμα προκύπτει συναινετικά. Στη δεύτερη θέση κατατάχθηκε η Σουηδία με 10 ψήφους.

Την υποψηφιότητα του Ισραήλ στήριξαν οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας Ριάντ Μανσούρ κατήγγειλε μια διαδικασία που χαρακτήρισε «αρνητική και πηγή διαιρέσεων», προσθέτοντας ότι ο ισραηλινός πρεσβευτής «αντιπροσωπεύει την κατοχή (των Παλαιστινιακών Εδαφών) και δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα για να ηγηθεί της έκτης επιτροπής», κρίνοντας ότι απεναντίας «απειλεί το έργο της». Ο Μανσούρ χαρακτήρισε το Ισραήλ «τον μεγαλύτερο παραβάτη του διεθνούς δικαίου».