Στην τελική ευθεία για παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνει η Βρετανία και στο μεταξύ καθώς κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος το στρατόπεδο του Brexit, κόντρα στις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες του, τόσο υψώνουν τους δραματικούς τόνους οι υπέρμαχοι της παραμονής. Το ζήτημα γι' αυτούς πάντως που αντιμάχονται την έξοδο είναι ότι μέχρι τώρα με την εκστρατεία στην οποία έχουν επενδύσει μάλλον τους βγαίνει το αντίστροφο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, τουλάχιστον σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. 

Καθώς βλέπουν τη στερλίνα να υποχωρεί και να κλυδωνίζονται οι αγορές τις τελευταίες μέρες αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν τοποθετηθεί υπέρ της παραμονής προειδοποιώντας για δραματικές συνέπειες.

Τα μέτρα της για το ενδεχόμενο ενός Brexit και τις πιθανές επιπτώσεις του στις άλλες οικονομίες της Ένωσης έχει ήδη πάρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως τουλάχιστον δηλώνουν αξιωματούχοι της.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διαμηνύει πως η ευρωτράπεζα είναι «έτοιμη για παν ενδεχόμενον» ενώ η επικεφαλής του εποπτικού οργάνου για τις τράπεζες και την ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, τόνισε χθες πως «είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο».

«Ζητήσαμε τα σχέδια των τραπεζών που θα δέχονταν το μεγαλύτερο πλήγμα (σ.σ. σε περίπτωση Brexit) και διενεργούμε τεστ αντοχής για να βεβαιωθούμε ότι είναι επαρκώς θωρακισμένες», ανέφερε η ίδια.

Για ντόμινο αναταράξεων προειδοποιούν επίσης πολλοί αναλυτές, εκτιμώντας ότι τις ισχυρότερες πιέσεις θα δεχθούν οι τραπεζικές μετοχές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τις πρώτες 100 ημέρες, μία βρετανική έξοδος από την Ε.Ε. θα μεταφραζόταν σε χάος, φόβο και προσπάθειες ελαχιστοποίησης των ζημιών.

Σε σχετικό του δημοσίευμα, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο από ευρωπαϊκή κυβέρνηση, αναφέρει ότι οδικός χάρτης για την προοπτική της βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε. δεν υπάρχει, υπό τον φόβο διαρροών και εξάλλου, σχολιάζει, δεδομένου του πολιτικού και οικονομικού αντίκτυπου από ένα πιθανό Brexit, δεν είναι σαφές κατά πόσο ένας χάρτης θα μπορούσε να βοηθήσει, με τις ανησυχίες να αποτυπώνονται ήδη στις αγορές παγκοσμίως.

Προτού ξημερώσει η 24η Ιουνίου - η επομένη του δημοψηφίσματος - και εάν έχει καταστεί πλέον ξεκάθαρη η επικράτηση του Brexit, οι κυρίαρχες χώρες της Ε.Ε., από το Βερολίνο μέχρι τις Βρυξέλλες, θα κληθούν να θέσουν τις ζημίες υπό έλεγχο. Στον "απόηχο", μάλιστα, και της ελληνικής κρίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πιθανόν να συνεδριάσουν εκτάκτως μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την αντίδραση των αγορών, η ραγδαία αύξηση της αστάθειας θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, ισχυρές διακυμάνσεις περιμένουν τη λίρα, ενώ δεν αποκλείονται και περισσότερο επιθετικές παρεμβάσεις από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Κρίσιμες θα είναι και οι πολιτικές επιπτώσεις, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να αναμένεται να αναλαμβάνουν δράση άμεσα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τρεις πηγές με σχετική πληροφόρηση, ήδη από την 24 Ιουνίου σχεδιάζουν να δώσουν την απάντησή τους, η οποία και θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δέσμευση για βαθύτερη ενοποίηση στην Ευρωζώνη, αλλά και τη διαβεβαίωση πως το όνειρο της Ε.Ε. θα παραμείνει ζωντανό.

Καθώς ξεκινάει η νέα εβδομάδα και η Βρετανία αφομοιώνει τη νέα πραγματικότητα - ότι δηλαδή ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ - η υπόλοιπη Ευρώπη θα έχει τα δικά της ερωτήματα να επιλύσει.

Εν μέσω των φόβων πως ένα Brexit θα μπορούσε να ενισχύσει τον λαϊκισμό και αντιευρωπαϊκά αισθήματα στην Ευρώπη, οι ηγέτες της Ε.Ε. ενδεχομένως προσφύγουν σε ένα άνευ προηγουμένου βήμα, να συγκαλέσουν έκτακτη συνεδρίαση χωρίς τη βρετανική παρουσία, μέχρι το Σάββατο 25 Ιουνίου.

Ο φόβος των Ευρωπαίων ηγετών έγκειται στο ότι ένα Brexit θα μπορούσε να ενεργοποιήσει παρόμοια αιτήματα σε ολόκληρη την ήπειρο. Εν όψει και των εκλογών στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία το 2017, υπάρχει σημαντικός λόγος για να θέλει η Ε.Ε. να αποθαρρύνει άλλη χώρα από ανάλογη απόφαση, ενώ το συγκεκριμένο σενάριο θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή της Ε.Ε. από άλλα ζητήματα, όπως το πρόβλημα της Ελλάδας, την προσφυγική κρίση ή και την αστάθεια της Ουκρανίας.

Δημοσκοπική κεφαλή για το Brexit

Μόλις 10 ημέρες πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου το στρατόπεδο της αποχώρησης έχει αναστρέψει το παιχνίδι που μέχρι πρότινος παιζόταν σχεδόν 50%-50% και τώρα έχει σαφές προβάδισμα.

Τη διεύρυνση της ψαλίδας υπέρ της αποχώρησης κατέγραψαν ακόμη δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την βρετανική εφημερίδα Guardian.

Οι δύο δημοσκοπήσεις, μια τηλεφωνική και μια διαδικτυακή, που έγιναν από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ICM, έδειξαν πως το 53% τάσσεται υπέρ του Brexit, ενώ το 47% υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Σε δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας, που διεξήχθησαν πριν δύο εβδομάδες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 52%-48% υπέρ της αποχώρησης.

Η πιθανότητα μιας ψήφου υπέρ της παραμονής στην ευρωπαϊκή οικογένεια μειώθηκε περίπου στο 70% το Σάββατο έπειτα από δημοσκόπηση του ινστιτούτου ORB για την εφημερίδα The Independent που έδειξε ότι η εκστρατεία υπέρ του Brexit προηγείται κατά 10 μονάδες έναντι αυτής υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Θέση υπέρ του Brexit πήρε ανοιχτά σήμερα η εφημερίδα «The Sun», η πρώτη σε κυκλοφορία στη Βρετανία, του μεγιστάνα των media Ρούπερτ Μέρντοχ. «Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποχωρήσουμε από την αντιδημοκρατική μηχανή των Βρυξελλών και είναι ώρα να την αδράξουμε», γράφει η Sun στο εξώφυλλο της.

Δραματικές προειδοποιήσεις

Για "μια χαμένη δεκαετία" στην περίπτωση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε λόγο χθες ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Δραματική ήταν και η προειδοποίηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια ψήφος υπέρ του Brexit θα δώσει μεγάλη ώθηση στις ακραίες αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες, είπε, θα "ανοίξουν σαμπάνιες».

«Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο; Επειδή κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», είπε ο Τουσκ. «Ως ιστορικός, φοβάμαι πως το Brexit μπορεί να είναι η αρχή της καταστροφής όχι μόνο της ΕΕ αλλά και του δυτικού πολιτικού πολιτισμού στο σύνολό του».

Μεγάλη απώλεια για την ΕΕ σε πολιτικό επίπεδο αλλά και οικονομικό, ειδικά για τη Βρετανία, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο Brexit ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Ακριβής προσδιορισμός δεν μπορεί να γίνει, γιατί εξαρτάται από το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια, ποια κυβέρνηση θα βρίσκεται στην εξουσία», υποστηρίζει συμπληρώνοντας ότι θα γίνει κάποια ρύθμιση ενδεχομένως για το εμπόριο χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα για το πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η διαδικασία», ανέφερε. Πάντως για το εάν η έκβασή του θα μπορούσε να ρίξει την ΕΕ σε νέα κρίση, υποστηρίζει ότι πολλά εξαρτώνται και από το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.

Σαφή θέση υπέρ της παραμονής έχει πάρει άλλωστε και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  ο οποίος σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde είχε προειδοποιήσει ότι «εάν οι Βρετανοί πουν όχι (στην Ευρώπη), πράγμα που δεν ελπίζω, η κοινοτική ζωή δεν θα συνεχισθεί όπως πριν. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποδεχθεί να αντιμετωπισθεί ως ένα τρίτο κράτος χωρίς να του κάνουμε χάρες [...] δεν είναι απειλή, όμως οι σχέσεις μας δεν θα είναι ίδιες με τις σημερινές».

Παράλληλα σε πιο πρόσφατη συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel» για το πώς θα αντιδρούσε η Κομισιόν σε μια ψήφο υπέρ του Brexit, ο Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες να αντιδράσουν σπασμωδικά.

«Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση υπαρχουσών συνθηκών, αυτό δεν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των κρατών μελών. Σε μια τέτοια περίπτωση το να πιέσουμε για να βαθύνουν οι υπάρχοντες κανόνες για την ευρωζώνη δεν θα ήταν ρεαλιστικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Για περίοδο αβεβαιότητας στο εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ έχει προειδοποιήσει από την πλευρά του το ΔΝΤ.