Τέσσερα τάγματα στις χώρες τις Βαλτικής σκοπεύει να αναπτύξει το ΝΑΤΟ, ένα σχέδιο που προωθούν η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Λίγες εβδομάδες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, οι υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών πρόκειται να εγκρίνουν την αποστολή περίπου 4.000 στρατιωτών οι οποίοι - με την στήριξη δύναμης ταχείας αντίδρασης - θα μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή οποιασδήποτε επίδειξης δύναμης της Μόσχας όπως αυτή στην Κριμαία το 2014. Τρεις από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ τόνισαν πως η κάθε μία θα διοικεί από ένα τάγμα 800-1000 στρατιωτών κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του αμυντικού σχηματισμού.

«Η Βρετανία θα ηγηθεί ενός εκ των ταγμάτων», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον, σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. «Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό σήμα της αποφασιστικότητας μας να υπερασπιστούμε τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία ενώπιον της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας», πρόσθεσε.

Η Γερμανία πιθανώς να παρατάξει τα στρατεύματα της στην Λιθουανία, οι ΗΠΑ στην Πολωνία και η Βρετανία στην Εσθονία σε μια εξάμηνη έως εννιάμηνη εκ περιτροπής βάση. Ο Καναδάς αναμένεται να διοικεί ένα τέταρτο τάγμα στην Λετονία, αναφέρουν διπλωμάτες, αν και η Οτάβα δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως.

Ενώ τα κράτη-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης καλωσόρισαν την αποστολή των τεσσάρων ταγμάτων στην μεγαλύτερη στρατιωτική παράταξη του ΝΑΤΟ έπειτα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τόνισαν πως επιθυμούν μεγαλύτερη στήριξη για να προστατευτούν από το ισχυρό οπλοστάσιο της Ρωσίας.

Παράλληλα η Βουλγαρία και η Ρουμανία πιέζουν το ΝΑΤΟ να διευρύνει την παρουσία ναυτικής δύναμης στην Μαύρη Θάλασσα, όπου αγκυροβολεί ρωσικός ναυτικός στόλος, καθώς και την ανάπτυξη επιπλέον συμμαχικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως το ΝΑΤΟ εξετάζει την πρόταση της Ρουμανίας για την παράταξη μιας ταξιαρχίας, που αποτελείται συνήθως από 5.000 στρατιώτες, η οποία μπορεί να συντονίσει την εκπαίδευση των συμμαχικών στρατευμάτων και ενδεχομένως να διαδραματίζει έναν αποτρεπτικό ρόλο. Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την πρόταση αυτή στην σημερινή συνάντηση, ανέφεραν διπλωμάτες.