Καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν το δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα, ειδικότερα εάν οι πολίτες ψηφίσουν υπέρ του Brexit.

Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung παρουσιάζει τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση επικράτησης του Brexit. Έτσι, μία μέρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος,  οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ενωμένης Ευρώπης, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδία, προτίθενται να συναντηθούν για να διατρανώσουν την ιστορική ευθύνη που έχουν για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Ταυτόχρονα, συνάντηση θα έχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ως εκπρόσωπος της τρέχουσας ευρωπαϊκής προεδρίας.

Στις 28 Ιουνίου κατά τη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν για να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αλλά και των ισπανικών εκλογών.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, στις Βρυξέλλες οι δίαυλοι επικοινωνίας με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν ανοίξει . Στόχος είναι, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, η συντονισμένη επικοινωνία. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ προτίθενται μάλιστα να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο.

Αν και τα σενάρια παραμένουν σενάρια, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα πέραν της πολιτικής των συμβολισμών, ορισμένες εξελίξεις θεωρούνται βέβαιες. «Στην περίπτωση του Brexit το μήνυμα θα είναι "παραμένουμε φίλοι. Έστω και όχι τόσο στενοί". Νέες διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο οι οποίες να οδηγήσουν σε δεύτερο δημοψήφισμα απορρίπτονται όμως κατηγορηματικά. Τότε θα έχουμε φτάσει πια σε ένα σημείο από το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή, όπως λένε στις Βρυξέλλες. Το Λονδίνο όμως αποκλείεται να θέσει τέτοιο αίτημα, αλλά και οι Βρυξέλλες δεν θα το αποδέχονταν: Έξοδος σημαίνει έξοδος, λένε. Η Πορτογαλία και το Βέλγιο μάλιστα, όταν ψήφισαν τους ειδικούς όρους για τη Βρετανία για μια μεταρρυθμισμένη Ευρώπη, είχαν ζητήσει να καταγραφεί στα πρακτικά ότι δεν είναι σε καμιά περίπτωση διατεθειμένες να επαναδιαπραγματευθούν. Η Ευρώπη θα πρέπει να απορρίψει νέες διαπραγματεύσεις προκειμένου να προστατέψει τον εαυτό της και να μην ενθαρρύνει άλλες ευρωσκεπτικιστικές χώρες, οι οποίες θα φλέρταραν με την ιδέα της εξόδου από την Ευρώπη παραμένοντας όμως στην εσωτερική αγορά»

Παράλληλα υπάρχουν και κάποια τεχνικά θέματα τα οποία θα προκύψουν από την έξοδο τη Βρετανίας δεδομένου ότι δεν υπάρχει η σχετική εμπειρία. Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να επικυρώσει την έξοδο και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία αποχωρήσεως η οποία σύμφωνα με το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης διαρκεί τουλάχιστον 2 χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό θα πρέπει οι υπόλοιπες χώρες να προχωρήσουν σε άλλες κινήσεις ενίσχυσης της συνοχής, κάτι το οποίο ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Ολάντ, ούτε ο Ρούτε θα επιθυμούσαν, δεδομένου ότι το 2017 γίνονται εκλογές στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και κανένας δεν θέλει να ενισχύσει τους ευρωσκεπτικιστές ακόμα περισσότερο σε αυτές τις χώρες, καταλήγει το δημοσίευμα.