current views are: 6

15 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση12:22

«Κόκκινο» από την Κομισιόν στην απελευθέρωση της βίζα προς τους Τούρκους

Δεν έδωσε έγκριση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην  απελευθέρωση της βίζας προς τους τούρκους πολίτες.

Δημοσίευση 12:22’

Δεν έδωσε έγκριση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην  απελευθέρωση της βίζας προς τους τούρκους πολίτες.

Δεν έδωσε έγκριση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην  απελευθέρωση της βίζας προς τους τούρκους πολίτες.

Όπως αναφέρει η έκθεση η Άγκυρα ναι μεν έχει κάνει πρόοδο, ωστόσο δεν δεν πληροί ακόμη όλα τα κριτήρια που απαιτούνται προκειμένου να εξαιρεθούν οι Τούρκοι πολίτες από την υποχρέωση να εκδίδουν βίζα.

«Η πρόοδος συνεχίστηκε», μετά την προηγούμενη έκθεση της Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου, εκτιμούν οι Βρυξέλλες. Όμως «η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί στον οδικό χάρτη», υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στη νέα έκθεση, η Επιτροπή αναφέρεται και πάλι στον ίδιο κατάλογο των κριτηρίων που μένουν να εφαρμοστούν (επτά σε σύνολο 72). Σε αυτά περιλαμβάνεται η τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου που θεωρείται από τους Ευρωπαίους υπερβολικά ευρύς και απειλητικός για την ελευθερία της έκφρασης. Σύμφωνα με την Επιτροπή, πρόοδος έχει σημειωθεί κυρίως με την έναρξη ισχύος την 1η Ιουνίου της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας όπου εκκρεμεί ακόμα μια τελική απόφαση για την τελική της εφαρμογή. 

Παράλληλα, η έκθεση χαρακτηρίζει «εύθραυστη» την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και αναφέρει πως η συνέχεια στην εφαρμογή της εξαρτάται από την πολιτική βούληση όλων των εμπλεκομένων μερών.

«Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επισημαίνοντας πως είναι ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως όλα τα στοιχεία της συμφωνίας. «Σε αυτά περιλαμβάνεται η ενίσχυση της επαναγκατάστασης και η υποστήριξη της ικανότητας της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να επιλύσει τις αιτήσεις ασύλου σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. Οι τουρκικές αρχές χρειάζεται επίσης να ολοκληρώσουν την εφαρμογή του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων», δήλωσε ο Φ. Τίμερμανς.

Συγκεκριμένα, η έκθεση καταγράφει σημαντική μείωση των παράτυπων διελεύσεων στο Αιγαίο από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Ο μέσος αριθμός των παράτυπων διελεύσεων το Μάιο ήταν 47, ενώ πριν την εφαρμογή της συμφωνίας, περίπου 1.740 μετανάστες διέσχιζαν καθημερινά το Αιγαίο με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά.

Σχετικά με την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, η έκθεση καταγράφει από τις 20 Απριλίου ως σήμερα 462 επιστροφές παράτυπων μεταναστών που δεν έχουν κάνει αίτηση ασύλου, συμπεριλαμβανομένων 31 Σύρων.

 


σχετικα αρθρα