Ο Ζοζέ Ραΐνια Τζούνιορ, ένας από τους ιδρυτές του Κινήματος των Ακτημόνων (MST), στο οποίο όμως δεν συμμετέχει πλέον, συνελήφθη σήμερα στην Πολιτεία του Σάο Πάολο κατηγορούμενος για κατάχρηση δημόσιων πόρων.
Ο 50χρονος Ραΐνια συνελήφθη στην πόλη Πρεζιντέντε Προυντέντε στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που είχε ως στόχο την εξάρθρωση μιας οργάνωση για την οποία υπήρχαν υπόνοιες ότι είχε καταχραστεί πόρους που προέρχονταν από τα ομοσπονδιακά ταμεία και προορίζονταν για τους αγρότες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Ραΐνια θα κρατηθεί επί πέντε ημέρες. Η περίοδος προσωρινής κράτησής του μπορεί να παραταθεί για άλλες πέντε ημέρες.

"Το MST δεν έχει να κάνει καμία δήλωση επειδή ο Ραΐνια Τζούνιορ δεν ανήκει στο κίνημα από το 2007. Συνεχίζει να αγωνίζεται αυτόνομα για την αγροτική μεταρρύθμιση", είπε ένας εκπρόσωπος του κινήματος από το Σάο Πάολο.

Η αστυνομία, που οργάνωνε την επιχείρηση επί δέκα μήνες, υποστηρίζει ότι μέλη των αγροτικών κινημάτων της περιοχής Ποντάλ ντου Παραναπανέμα, που διευθύνονται από τον Ραΐνια Τζούνιορ, καταχράστηκαν χρήματα του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Μεταρρύθμισης.

"Η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε ενώσεις, συνεταιρισμούς και ινστιτούτα για να σφετερίζεται δημόσιους πόρους που προορίζονταν για την εγκατάσταση ακτημόνων" στην περιοχή, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στο σπίτι του Ραΐνια Τζούνιορ οι αστυνομικοί βρήκαν πολλά έγγραφα που αναμένεται ότι θα βοηθήσουν στην έρευνα.

Το MST ιδρύθηκε το 1984 και είναι το πιο δραστήριο κοινωνικό κίνημα στη Βραζιλία. Σύμφωνα με αυτό, περίπου 100.000 οικογένειες περιμένουν ακόμη να τους παραχωρηθεί γη και διαμένουν προσωρινά σε καταυλισμούς στις άκρες των δρόμων.