current views are: 8

16 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση16:18

Πέθανε η βρετανίδα βουλευτής Jo Cox που δέχθηκε επίθεση

Υπέκυψε τελικά στα τραύματά της η βρετανίδα βουλευτής Jo Cox που δέχθηκε επίθεση με πυροβολισμούς.

Δημοσίευση 16:18’

Υπέκυψε τελικά στα τραύματά της η βρετανίδα βουλευτής Jo Cox που δέχθηκε επίθεση με πυροβολισμούς.

Υπέκυψε τελικά στα τραύματά της η βρετανίδα βουλευτής των Εργατικών Jo Cox που  δέχθηκε επίθεση από άνδρα ο οποίος την πυροβόλησε και τη μαχαίρωσε.

Το περιστατικό σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι δίπλα στη βιβλιοθήκη της περιοχής Birstall κοντά στο Leeds, που είναι στην εκλογική της περιφέρεια.

Η γυναίκα κείτονταν αιμόφυρτη στο πεζοδρόμιο μπροστά στα έντρομα βλέμματα περαστικών και όσων είδαν την επίθεση και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση με ελικόπτερο στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε λίγο αργότερα.

Η αστυνομία πριν την ανακοίνωση του θανάτου της βουλευτή είχε γνωστοποιήσει ότι είχε συλλάβει ένα 52χρονο άνδρα για την επίθεση και πως δεν αναζητεί κάποιον άλλο.

Μάρτυρας του περιστατικού δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο Sky News ότι: «ξαφνικά ένας άνδρας που κρατούσε καπέλο του μπέιζμπολ τράβηξε ένα όπλο που έμοιαζε με όπλο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ή κάτι σαν χειροποίητο όπλο. Έριξε τον πρώτο πυροβολισμό. Έτρεξα μακριά, όπως όλοι οι άλλοι. Ξαφνικά ακούσαμε τον δεύτερο πυροβολισμό».

Ένας άλλος μάρτυρας δήλωσε ότι η βουλευτής μπήκε στη μέση ενός καυγά μεταξύ δύο ανδρών όταν πυροβολήθηκε και κάποιος άλλος περιγράφοντας τα όσα είδε ανέφερε ότι «η βουλευτής είχε μείνει με τα πόδια λυγισμένα, όπως όταν είναι κάποιος στο κρεβάτι. Έγερνε αρκετά προς την αριστερή πλευρά. Όλοι έκλαιγαν. Είμαι εντελώς σοκαρισμένη».

Αίσθηση πάντως προκαλεί το μήνυμα μιας άλλης βουλευτού του κόμματος των Εργατικών, της Maria Eagle, η οποία έγραψε στο Twitter, επικαλούμενη αυτόπτη μάρτυρα, ότι ο δράστης φώναξε  «πρώτα η Βρετανία».

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη πληροφορία, η αντιπρόεδρος του ακροδεξιού, εθνικιστικού κινήματος Britain First, Τζέιντα Φράνσεν, καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση παίρνοντας αποστάσεις από την ενέργεια αυτή. Η Φράνσεν χαρακτήρισε «απολύτως βδελυρή» την επίθεση σε βάρος της Κοξ. «Σοκαριστήκαμε ακούγοντας αυτές τις πληροφορίες, όπως και όλοι οι άλλοι», συνέχισε, αφήνοντας κατόπιν να εννοηθεί ότι το σύνθημα «Πρώτα η Βρετανία» είναι πολύ συνηθισμένο και χρησιμοποιείται ευρέως από τους υποστηρικτές του Brexit.

 

Σε ανακοίνωσή της η τοπική αστυνομία αναφέρει ότι «στις 12:53 δεχθήκαμε κλήση με αναφορά σε περιστατικό στην Market Street, στο Μπίρστολ, όπου μια γυναίκα περίπου 40 ετών υπέφερε από σοβαρά τραύματα και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών επίσης υπέστη ελαφρά τραύματα. Οπλισμένοι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και ένας 52χρονος άνδρας συνελήφθη στην περιοχή».

Σοκαρισμένος ο πολιτικός κόσμος στη Βρετανία – Μηνύματα θλίψης

«Ο θάνατος της Jo Cox είναι μια τραγωδία. Ήταν μια αφοσιωμένη και δραστήρια βουλευτής. Οι σκέψεις μου βρίσκονται στον σύζυγό της Brendan και τα δύο μικρά της παιδιά» ήταν το μήνυμα του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον μετά την είδηση του θανάτου της βουλευτή.

«Σοκαρισμένος» από τον «φρικτό φόνο» της βουλευτή, την οποία χαρακτήρισε «πολύ αγαπημένη συνάδελφο» δήλωσε στο άκουσμα του θανάτου της Jo Cox, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Η Jo πέθανε κάνοντας το δημόσιο καθήκον της στην καρδιά της δημοκρατίας μας αφουγκραζόμενη και εκπροσωπώντας τον κόσμο που την εξέλεξε. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με το πώς και το γιατί πέθανε. Αλλά για την ώρα οι σκέψεις μας είναι με τον σύζυγό της Brendan και τα δύο μικρά παιδιά τους. Θα μεγαλώσουν χωρίς τη μητέρα τους αλλά θα μπορούν να είναι υπερήφανα για τον λόγο που πέθανε, για το τι κατάφερε και το τι πρέσβευε», σημείωσε ο Κόρμπιν.

Την συμπαράστασή του έσπευσε να εκφράσει μεταξύ άλλων ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Σε μήνυμά του στο Twitter δηλώνει: «πολύ ανήσυχος για τις αναφορές ότι η Jo Cox έχει τραυματιστεί. Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τη Jo και την οικογένειά της».

Οι δύο τους είχαν στείλει μηνύματα αποτροπιασμού και συμπαράστασης, όπως και αρκετοί άλλοι, αμέσως μετά την είδηση της επίθεσης και πριν καταλήξει η βουλευτής.

«Εντελώς σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης σε βάρος της Jo Cox. Οι σκέψεις όλων στο Κόμμα των Εργατικών είναι μαζί της και την με την οικογένειά της αυτή την ώρα», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η 41χρονη βουλευτής, η οποία γεννήθηκε στο Μπάτλεϊ, στο δυτικό Γιορκσάιρ και σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ήταν παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών και εκλέχθηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 2015 στην περιφέρεια Μπάτλεϊ και Σπεν.

Είχε εργαστεί στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον βρετανό ευρωβουλευτή Γκλενς Κίνοκ. Εργάστηκε επίσης για την μη κυβερνητική, φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο και αργότερα σε μια εκστρατεία για την αποφυγή θανάτων κατά τη γέννα, σε συνεργασία με τον Σάρα Μπράουν, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

Είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Η τελευταία επίθεση εναντίον βρετανού βουλευτή σημειώθηκε το 2010, όταν ο πρώην υπουργός Στίβεν Τιμς μαχαιρώθηκε στο στομάχι μέσα στο γραφείο του στο ανατολικό Λονδίνο από έναν νεαρό φοιτητή ο οποίος είχε εξοργιστεί μαζί του επειδή είχε στηρίξει τον πόλεμο στο Ιράκ. 

Διακόπτουν τις καμπάνιες για το δημοψήφισμα οι παρατάξεις

Με το που έγινε γνωστή η επίθεση, η εκστρατεία Stronger In, που μάχεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για σήμερα.

Την ίδια απόφαση, να σταματήσει δηλαδή για σήμερα τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, έλαβε και η επίσημη εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

 


σχετικα αρθρα