Ο 52χρονος Τόμας Μερ φέρεται να είναι ο άνδρας που δολοφόνησε τη Βρετανίδα βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ, που συνελήφθη λίγη ώρα μετά την επίθεση.

Ο δράστης πυροβόλησε και μαχαίρωσε την άτυχη 41χρονη και στη συνέχεια έφυγε από το σημείο «ήρεμος και ατάραχος», σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Μερ, ο οποίος ζει στο Μπρίστολ όπου σημειώθηκε το «χτύπημα», λέγεται πως πριν πυροβολήσει τη βουλευτή φώναξε «Πρώτα η Βρετανία», πληροφορία για την οποία διενεργεί έρευνα η βρετανική αστυνομία.

Ο άνδρας περιγράφεται από τους γείτονές του «μοναχικός», ενώ λέγεται ότι ζούσε επί 40 χρόνια με μία συγγενή του μέχρι το θάνατο της γυναίκας προ ολίγων ετών.

Γείτονες δήλωσαν στην εφημερίδα στην εφημερίδα Guardian ότι ο Μερ ζούσε σε αυτό το σπίτι τα τελευταία 40 χρόνια μαζί με μια γυναίκα. συγγενή του, η οποία όμως πέθανε μερικά χρόνια πριν, αφήνοντάς τον μόνο του.

Δυο γυναίκες που διαμένουν κοντά δήλωσαν ότι είχαν τον άνδρα μόλις μισή ώρα πριν την επίθεση. «Τον είδα να κρατάει μια τσάντα και να φοράει ένα καπέλο τύπο τζόκεϊ. Φαινόταν πολύ ήρεμος και κανονικός.» δηλώνει μια από τις κατοίκους και προσθέτει: «Ηταν ήσυχος άνθρωπος. Κλειστός χαρακτήρας. Τον γνωρίζαμε από τότε που περιποιείτο τους κήπους μας».