Στην δολοφονική επίθεση κατά της βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος Jo Cox χθες το απόγευμα στο Μπρίστολ αναφέρεται σήμερα εκτενώς ο βρετανικός και διεθνής Τύπος.

Η είδηση του θανάτου της συγκλόνισε την κοινωνία της Βρετανίας που ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα σχετικά με παραμονή ή όχι στην ΕΕ και προκάλεσε ανησυχία στον πολιτικό κόσμο ως προς το κατά πόσο είχε πολιτικά κίνητρα η επίθεση αυτή.

«Εκκλήσεις για ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτικών αφότου πυροβολήθηκε η βουλευτής των Εργατικών στο Μπρίστολ»  είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της βρετανικής διαδικτυακής πια εφημερίδας Independent.

«Θρήνος και σοκ για τον θάνατο της βουλευτή των Εργατικών με την τεράστια συμπάθεια» είναι το σχόλιο της εφημερίδας Guardian.

Το Politico σχολιάζει ότι «ο θάνατος της Jo Cox ενώνει αντίπαλους πολιτικούς της Βρετανίας στη θλίψη». Όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα «η οργισμένη και αυξανόμενα διχαστική καμπάνια για το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι στην ΕΕ δεν μπορεί να είναι ίδια ξανά. Η αποτρόπαιη δολοφονία ενός βουλευτή έχει αλλάξει τα πάντα». Την ίδια ώρα, συμπληρώνει, πολλοί είναι απλά φοβισμένοι για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

Το CNBC σχολιάζει ότι ο τραγικός θάνατος της Jo Cox μπορεί να ανακόψει το κύμα υπέρ του Brexit, σύμφωνα με αναλυτές και να στρέψει την κοινή γνώμη προς την ασφάλεια μιας ενωμένης οικονομικής ένωσης.

«Τα θανατηφόρα πυρά κατά βρετανίδας βουλευτή έχουν σοκάρει το πολιτικό σύστημα, προκαλώντας μια απότομη αναστολή των εκστρατειών για το δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας», επισημαίνουν οι Financial Times.

Η  41χρονη βουλευτής των Εργατικών δέχθηκε επίθεση χθες το μεσημέρι έξω από την δημοτική βιβλιοθήκη του Μπρίστολ, από ένα άνδρα ο οποίος την πυροβόληση και τη μαχαίρωσε. Λίγο μετά κατέληξε στο νοσοκομείο καθώς δεν άντεξε στα βαριά τραύματά της.

Σύμφωνα με την αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων Southern Poverty Law Center, ο δολοφόνος της βρετανίδας βουλευτού, που σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Τόμας Μέιρ, έχει «μακρά ιστορία» ανάμιξης στον «λευκό εθνικισμό» και είναι «αφοσιωμένος υποστηρικτής» μιας νεοναζιστικής οργάνωσης των ΗΠΑ.