Σεξουαλική εκμετάλλευση, trafficking και κακοποίηση «καταπίνουν» τις ζωές των παιδιών στους καταυλισμούς του Καλαί και της Δουνκέρκης, καταγγέλλει σε έκθεσή της η UNICEF.

Η ανθρωπιστική οργάνωση για τα παιδιά, σημειώνει σε νέα μελέτη της στη Γαλλία και το ​​Ηνωμένο Βασίλειο ότι τα παιδιά βιώνουν τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη βία και την καταναγκαστική εργασία σε καθημερινή βάση στους καταυλισμούς της Βόρειας Γαλλίας..

Όπως σημειώνει, «οι μαρτυρίες των παιδιών δίνουν μια εικόνα της κακοποίησης και της τραγωδίας, με περιπτώσεις δουλείας λόγω χρεών και εξαναγκασμό σε εγκληματική δραστηριότητα, όπως η παροχή βοήθειας στους λαθρεμπόρους στους τερματικούς σταθμούς των φέρι-μποτ».

Την ίδια ώρα η σεξουαλική βία είναι μια συνεχής απειλή, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και του βιασμού των αγοριών, καθώς και του βιασμού και της καταναγκαστικής πορνείας των κοριτσιών.

Συνεντεύξεις με νεαρές γυναίκες, εντόπισαν πρακτικές ανταλλαγής σεξουαλικών υπηρεσιών, με την υπόσχεση της μετάβασης προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ή της επιτάχυνσης του ταξιδιού τους.

Πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν διαφύγει από συγκρούσεις και είναι τώρα παγιδευμένα σε καταυλισμούς, μερικά ελάχιστα μακριά από τις οικογένειές τους που ήδη ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ένα κρεβάτι τους περιμένει.

Η μελέτη εξέτασε 60 παιδιά μεταξύ των ηλικιών 11-17 - από το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, την Ερυθραία, την Αιθιοπία, το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, τη Συρία και το Βιετνάμ - που ζουν σε επτά καταυλισμούς κατά μήκος των ακτών της Μάγχης στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2016.

Στους περισσότερους από τους καταυλισμούς, ένα «τέλος εισόδου» εισπράττεται από τους διακινητές, προτού επιτραπεί στους ανηλίκους να μείνουν εκεί. Τα ασυνόδευτα παιδιά που αδυνατούν να πληρώσουν, βρίσκονται αναγκασμένα να συμφωνήσουν να εκτελέσουν επίπονες εργασίες για λογαριασμό των ενηλίκων, όπως η πώληση τροφίμων στην άτυπη νυχτερινή αγορά που λειτουργεί στην επονομαζόμενη «Ζούγκλα του Καλαί».

Τα παράπονα επίσης εξαιτίας του κρύου και της κούρασης είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, που οφείλεται στις θλιβερές συνθήκες διαβίωσης, με τα παιδιά συνεχώς εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα. Δεν υπάρχει πρόσβαση σε τακτική εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτικό. Μερικά παιδιά έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να νοσηλευτούν σε ψυχιατρική κλινική, μετά από περιπτώσεις ψυχικών βλαβών και επιθετικών και βίαιων επεισοδίων.

Οι διακινητές χρεώνουν τώρα μεταξύ £ 4.000 και £ 5.500 ανά άτομο για να διασχίσουν τη Μάγχη – μια τιμή υψηλότερη από ό, τι ποτέ πριν. Και λόγω της αυξημένων συνθηκών ασφάλειας, η κατάσταση αυτή έχει ωθήσει τα παιδιά στα χέρια αυτών των ανθρώπων, με συνέπεια να αναγκάζονται να εκτεθούν σε ακόμη πιο σημαντικούς κινδύνους, ώστε να περάσουν χωρίς να πληρώσουν - σε ορισμένες περιπτώσεις, κρύβοντας τον εαυτό τους σε φορτηγά-ψυγεία.

Η έκθεση εκτιμά ότι, τον Μάρτιο του 2016 υπήρχαν 500 ασυνόδευτα παιδιά που ζούσαν κατά μήκος των επτά τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένων του Καλαί και της Δουνκέρκης, και ότι περίπου 2.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν περάσει από αυτούς από τον Ιούνιο του 2015.

Αυτή την εβδομάδα, δημοσιεύθηκε και η νέα έκθεση της UNICEF για τις συνέπειες του επικίνδυνου και βασανιστικού ταξιδιού των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη. Περίπου 4.760 παιδιά ήταν μεταξύ των σχεδόν 28.000 ανθρώπων που έκαναν το επικίνδυνο πέρασμα από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016. Από αυτά τα παιδιά, το 94% ήταν ασυνόδευτα.