Σήματα κατευνασμού προς την κατεύθυνση πολλών γειτονικών χωρών της Τουρκίας, με τις οποίες οι σχέσεις είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, έστειλε ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Το Ισραήλ, η Συρία, η Ρωσία, η Αίγυπτος... Δεν μπορεί να υπάρχει μόνιμη έχθρα ανάμεσα στις χώρες αυτές που βρέχονται από τη Μεσόγειο ή από τη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε ο κ. Γιλντιρίμ στη συνέντευξη η οποία δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Αφού ακολούθησε για χρόνια μια διπλωματία στη βάση της αρχής «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη στην περιοχή της, γυρνώντας την πλάτη σε πολλές γειτονικές χώρες όπως η Ρωσία, η Συρία και το Ισραήλ.

Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η αντικατάσταση, τον περασμένο μήνα, του Αχμέτ Νταβούτογλου, επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας για περισσότερα από 10 χρόνια, από τον κ. Γιλντιρίμ μπορεί να οδηγήσει στην επανεκκίνηση σε νέες βάσεις των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.

Οι σχέσεις Άγκυρας - Μόσχας έχουν παγώσει μετά την κατάρριψη από την Τουρκία, τον Νοέμβριο, ρωσικού βομβαρδιστικού το οποίο κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο πάνω από τα σύνορα με τη Συρία.

«Δεν είναι καλό πράγμα να παραμένουμε στριμωγμένοι λόγω ενός και μόνο γεγονότος. Δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των λαών μας. Είναι δυνατό να επανέλθουμε στις παλιές ημέρες, ακόμη και να πάμε τις σχέσεις πιο μακριά», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Με το Ισραήλ διεξάγονται διαπραγματεύσεις εδώ και πολλούς μήνες για την αποκατάσταση των σχέσεων που εντάθηκαν έπειτα από μια επίθεση που πραγματοποίησαν το 2010 Ισραηλινοί κομάντο εναντίον στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 10 Τούρκοι.
«Δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αποτέλεσμα. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα κρατήσει ακόμη πολύ», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ.

Οι σχέσεις με την Αίγυπτο επιδεινώθηκαν απότομα το 2013 μετά την αποπομπή από τον στρατό του προερχόμενου από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, την οποία η Άγκυρα χαρακτήρισε πραξικόπημα.

«Όμως αυτό δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.