Θύμα στοχευμένης επίθεσης ήταν κατά τη βρετανική αστυνομία η βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ, η οποία δολοφονήθηκε την Πέμπτη, μέσα στη μέση του δρόμου.

Οι έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, στρέφονται κατά προτεραιότητα στο ενδεχόμενο να ήταν μια πράξη «ακροδεξιού εξτρεμισμού», σύμφωνα με τις αρχές.

Εξετάζονται όμως επίσης τα πιθανά ψυχολογικά προβλήματα του υπόπτου, ενός άνδρα 52 ετών ο οποίος παραμένει υπό κράτηση και ανακρίνεται, όπως είπε η Ντι Κόλινς, η προσωρινή αρχηγός της αστυνομίας του Γουέστ Γιορκσάιρ, στη βόρεια Αγγλία.

Η Κοξ, που είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε την Πέμπτη από έναν άνδρα που σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Τόμας Μέιρ. Μέχρι στιγμής δεν του έχει ασκηθεί δίωξη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην έρευνα για την επίθεση συμμετέχουν και αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. «Είμαστε ενήμεροι για τις εικασίες που εκφράζουν τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις σχέσεις του υπόπτου με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και αυτή είναι μια σαφής γραμμή που ακολουθούμε στην έρευνα», ανέφερε η Κόλινς στην ανακοίνωσή της. Η αστυνομία γνωρίζει επίσης όσα γράφονται στον Τύπο για τους δεσμούς του με ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις «που επίσης αποτελούν προτεραιότητα στις έρευνες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε το κίνητρο της επίθεσης εναντίον της Τζο», συνέχισε.

Ο Μέιρ περιγράφεται ως ένας «μοναχικός» άνθρωπος που κατοικεί στην περιοχή εδώ και σχεδόν 40 χρόνια και φέρεται ότι φώναξε το σύνθημα «Πρώτα η Βρετανία» όταν εξαπέλυσε την επίθεσή του στην Κοξ. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο Μέιρ την πυροβόλησε τρεις φορές και κατόπιν, ενώ είχε πέσει αιμόφυρτη στο έδαφος, την μαχαίρωσε πολλές φορές.