Έκκληση στους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της Πέμπτης απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποιώντας ότι μια αποχώρηση θα εξασθενούσε όχι απλώς την Ευρώπη, αλλά τον δυτικό κόσμο.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στους βρετανους πολίτες εκ μέρους, είμαι βέβαιος γι' αυτό, σχεδόν όλων των Ευρωπαίων και των ευρωπαίων ηγετών: Μείνετε μαζί μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πορτογαλία.

«Χωρίς εσάς, θα καταστεί ασθενέστερη όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά ολόκληρη η δυτική κοινότητα. Μαζί θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις ολοένα και πιο δύσκολες προκλήσεις του μέλλοντος», σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν αποφύγει να πάρουν πολύ άμεσα μέρος στην εκστρατεία στη Βρετανία εξαιτίας του φόβου ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό. Όμως έχουν από καιρό επιμείνει ότι θέλουν να παραμείνει η Βρετανία στην ένωση και, καθώς οι δύο πλευρές παραμένουν στις δημοσκοπήσεις στήθος με στήθος, μερικοί πήραν τις τελευταίες ημέρες τον λόγο για να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους της αποχώρησης.

«Με κανέναν τρόπο δεν υποβαθμίζουμε τα οικονομικά κόστη που θα συνοδεύσουν το Brexit», δήλωσε ακόμη και σημείωσε ότι «δεν έχω ωστόσο αμφιβολία ότι είμαστε ήδη προετοιμασμένοι για την ημέρα μετά το δημοψήφισμα».

«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πρέπει να εξετάσουμε επισταμένα το μέλλον της Ένωσης», υπογράμμισε άλλωστε και πρόσθεσε: «Θα ήμασταν ανόητοι αν αγνοούσαμε ένα τέτοιο προειδοποιητικό σήμα όπως το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν κι άλλα σήματα δυσαρέσκειας από την Ένωση που έρχονται απ' όλη την Ευρώπη, όχι μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο».