current views are: 4

20 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση18:15

«Εξέγερση» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αμερικανική πολιτική στη Συρία

Αίσθηση και αρκετές συζητήσεις προκαλεί η επιστολή 51 διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους αναφορικά με την πολιτική που ασκεί κεντρικά η Ουάσιγκτον στο συριακό ζήτημα.

Δημοσίευση 18:15’

Αίσθηση και αρκετές συζητήσεις προκαλεί η επιστολή 51 διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους αναφορικά με την πολιτική που ασκεί κεντρικά η Ουάσιγκτον στο συριακό ζήτημα.

Αίσθηση και αρκετές συζητήσεις προκαλεί η επιστολή 51 διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους αναφορικά με την πολιτική που ασκεί κεντρικά η Ουάσιγκτον στο συριακό ζήτημα και ειδικότερα στην απόφαση να δοθεί βάρος κυρίως στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και όχι στην εκδίωξη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Στο σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα New York Times, τονίζεται ότι η αμερικανική πολιτική στη χώρα έχει ξεπεραστεί από τη συνεχή βία στη Συρία. Οι διπλωμάτες που το υπογράφουν καλούν για τη «συνετή χρήση εναέριων και επί του εδάφους όπλων που θα δώσει μία πιο εστιασμένη και αποφασιστική χροιά στην υπό τις ΗΠΑ διπλωματική διαδικασία στη χώρα». Επί της ουσίας με την εν λόγω επιστολή αμφισβητείται η κεντρική απόφαση του Λευκού Οίκου να επικεντρώσει στην καταπολέμηση των ριζοσπαστικών ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται επί του συριακού εδάφους και ζητούν έναν «διμέτωπο» αγώνα που θα εκλαμβάνει ως αντίπαλο και το καθεστώς.

Βεβαίως ένα τέτοιο βήμα θα αποτελούσε μία τεράστια αλλαγή πλεύσης στον τρόπο που ο Λευκός Οίκος προσεγγίζει τον εμφύλιο στη Συρία, και όπως παρατηρούν οι ΝΥΤ, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η διακυβέρνηση Ομπάμα σχεδιάζει να μετακινηθεί από τις θέσεις του, δηλαδή την στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το εν λόγω σημείωμα που κατατέθηκε στο τμήμα «διαφωνούντων» του αμερικανικού ΥΠΕΞ υπογραμμίζει τις βαθιές διαφορές και τον αυξανόμενο εκνευρισμό εντός της αμερικανικής κυβέρνησης ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της πολύνεκρης και αιματηρής σύγκρουσης που διαρκεί εδώ και πέντε χρόνια.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο δίαυλος για τους διαφωνούντες έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Παρότι τέτοια έγγραφα δεν είναι ασυνήθιστα, ο αριθμός των υπογραφόντων κατά τους ΝΥΤ, θεωρείται εξαιρετικά μεγάλος, αν όχι ασυνήθιστος.

Περιλαμβάνει κυρίως μεσαίου βεληνεκούς στελέχη της ιεραρχίας, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία ενεπλάκη στην πολιτική για τη Συρία, είτε στην Ουάσιγκτον, είτε στο εξωτερικό. Εκτός από τους εν λόγω διπλωμάτες και ακόμη πιο υψηλόβαθμα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν κατά καιρούς εκφράσει τις διαφωνίες τους σχετικά με το συριακό ζήτημα. Πιο ηχηρή ήταν αυτή του ίδιου του ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ο οποίος έχει κατά καιρούς πιέσει για ισχυρότερη αμερικανική δράση στη Συρία ως μέσο για να εξαναγκαστεί ο Άσαντ να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Ομπάμα ωστόσο, έχει απορρίψει αυτή την πίεση και σε αυτό είχε τη στήριξη του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ που έχει εκφράσει τον προβληματισμό, για το τί θα επακολουθούσε σε περίπτωση που ο Άσαντ αναγκαζόταν να αποχωρήσει από την εξουσία, ένα σενάριο που στο εν λόγω σημείωμα δεν αναφέρεται.

Στο σημείωμα εξάλλου τονίζεται πως η συνεχιζόμενη καταπάτηση της μερικής κατάπαυσης του πυρός από το καθεστώς Άσαντ θα καταστρέψει τις προσπάθειες για μία πολιτική λύση στο ζήτημα καθώς ο σύρος πρόεδρος δεν αισθάνεται την πίεση ώστε να διαπραγματευτεί με την μετριοπαθή αντιπολίτευση ή άλλες ομάδες που τον πολεμούν. Κατά τους διπλωμάτες η ρίζα για την αστάθεια στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή είναι η επιλογή του Άσαντ να βομβαρδίζει περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι.

Ωστόσο οι διπλωμάτες αναγνωρίζουν τους κινδύνους που εμπεριέχει μία στενότερη στρατιωτική δράση, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των ήδη άσχημων σχέσεων με τη Ρωσία, η οποία έχει παρέμβει στον εμφύλιο, στο πλευρό του Άσαντ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν το γεγονός ότι δεν εισηγούνται μία δυναμική δράση που θα καταλήξει σε σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά μία αξιόπιστη απειλή στρατιωτικής δράσης που θα κρατάει στη σωστή πορεία τον Άσαντ.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν πως μία στρατιωτική δράση κατά του Άσαντ θα βοηθούσε και στην εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών καθώς θα έφερνε ως συμμάχους τους μετριοπαθείς σουνίτες – μία ομάδα που αποτελεί την πλειοψηφία στη Συρία- οι οποίοι και θεωρούνται αναγκαίοι για την καταπολέμηση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.


σχετικα αρθρα