Δύο νεκροί, τρεις τραυματίες, ένας εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση και ένας σοβαρά, ανυπολόγιστες ζημιές και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής και μαίνεται για τρίτη ημέρα στην περιοχή Σολέας στην Κύπρο.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εκατοντάδων πυροσβεστών και τη συνδρομή εναέριων μέσων από γειτονικές χώρες πολλές εστίες συνεχώς αναζωπυρώνονται λόγω των ισχυρών ανέμων και οι κάτοικοι αρκετών περιοχών αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν για την ασφάλειά τους.

Αργά το απόγευμα είχαν αναζωπυρωθεί τα μέτωπα στο Κούρδαλι και στην Ασίνου και εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Σπήλια, Αγία Ειρήνη, Κούρδαλι και Καννάβια. 

Μάλιστα από τα Σπήλια ακούγονται εκρήξεις πυρομαχικών από κρησφύγετα ηρώων της ΕΟΚΑ.

Η φωτιά, η χειρότερη στην ιστορία της Μεγαλονήσου, έχει αφήσει πίσω της μέχρι στιγμής καμένα περισσότερα από 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους.

Ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών, Τίμης Ευθυμίου, συγκάλεσε σύσκεψη στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) ώστε να προσδιοριστεί ο τρόπος συνεισφοράς του Οργανισμού στην άμβλυνση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς παίρνουν μέρος -πέραν των 60 πυροσβεστικών οχημάτων, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και προσωπικό των υπηρεσιών αυτών- εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής που συνολικά αριθμούν πέραν των 350 ατόμων.

Επίσης συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη «Καναντέρ», δύο ελικόπτερα «Σούπερ Πούμα» της Ελληνικής Δημοκρατίας, τρία αεροσκάφη του Ισραήλ και δύο ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων ενώ αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν τρία αεροσκάφη από τη Γαλλία και ένα από την Ιταλία.

Έτοιμη να βοηθήσει στην κατάσβεση δηλώνει και η Τουρκία.  Δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος είναι έτοιμα με διαταγές του τούρκου πρωθυπουργού να πετάξουν στην Κύπρο για να προσφέρουν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας Βεϊσέλ Έρογλου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται την βοήθεια σε πτητικά μέσα από την Τουρκία στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς, νοουμένου ότι αυτή «θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη».
 
Την θέση αυτή διατύπωσε , σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο και ευχαρίστησε.
 
Ο κ. Ακιντζί , μετά από δήλωση του Τούρκου υπουργού Δασών και Υδάτων , επικοινώνησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και του την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνδράμει με πτητικά μέσα στην προσπάθεια για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Στο μεταξύ, κίτρινο συναγερμό λόγω των εξαιρετικά ψηλών θερμοκρασιών εξέδωσε το απόγευμα η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου. Σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η ελάχιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό και στα παράλια κατά τις βραδινές ώρες αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 26 και 28 βαθμών Κελσίου ενώ η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου.

«Είναι καιρός ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να αρχίσει να σκέφτεται ότι πέραν του εγώ υπάρχει και το εμείς και πέραν του δικού μας σπιτικού υπάρχει το φυσικό περιβάλλον, οι κοινότητες και ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ύστερα από περιοδεία στην περιοχή της Σολέας και σύσκεψη με τους αρμοδίους.

Ο ΠτΔ είπε ότι αυτές τις ώρες η σκέψη είναι προς τις οικογένειες των θυμάτων και ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους.

Σε μήνυμά του άλλωστε στο Twitter τόνισε ότι «η πολιτεία θα σταθεί αρωγός στους οικείους των αδικοχαμένων δασοπυροσβεστών μας που θυσίασαν τη ζωή τους στο καθήκον που τους έταξε η Πολιτεία».