Μάχη στήθος με στήθος δίνουν μέχρι την τελευταία ώρα τα δύο στρατόπεδα στη Βρετανία μια ημέρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την ανάκαμψη του ποσοστού του Bremain μετά τον φόνο της βουλευτή Τζο Κοξ.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας μία ποσοστιαία μονάδα χωρίζει την πρόθεση ψήφου στα δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με τον μέσο όρο των έξι τελευταίων δημοσκοπήσεων της ιστοσελίδας WhatUKThinks. Κατά συνέπεια, ο στόχος είναι ξεκάθαρος για τα δύο στρατόπεδα: πρέπει να πείσουν τους αναποφάσιστους, το 10% του εκλογικού σώματος, που μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα μια νέα δημοσκόπηση που δίνει οριακό προβάδισμα 1.% στο Brexit ενώ μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες θα βγουν τα αποτελέσματα δύο ακόμη δημοσκοπήσεων.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium καταγράφει ποσοστό 45% ενώ η «παραμονή» στην ΕΕ ποσοστό 44%. Αναποφάσιστο δηλώνει το 9%.Η δημοσκόπηση έγινε το διάστημα 20-22 Ιουνίου, σε δείγμα 3.011 ανθρώπων.

Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας TNS, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.320 ενηλίκων από τη 16η ως την 22η Ιουνίου και δημοσιεύτηκε σήμερα, το προβάδισμα της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε στο 2% από 7% που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα της TNS, το 43% του δείγματος απάντησε ότι θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, ενώ το 41% υπέρ της παραμονής. Ένα 16% του δείγματος δήλωσε αναποφάσιστο ή ότι δεν θα ψηφίσει.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι δημόσιες παρεμβάσεις από αξιωματούχους και δημόσια πρόσωπα ενώ με τα χρώματα της βρετανικής σημαίας και προβολές του μηνύματος "Ψηφίστε Παραμονή" φωταγωγήθηκαν χθες το βράδυ μνημεία της Βρετανίας.

Θέση για το κρίσιμο δημοψήφισμα έχουν πάρει άλλωστε και  σχεδόν όλες οι εφημερίδες στη χώρα 

Τελεσίγραφο στους βρετανούς πολίτες ότι σε περίπτωση που ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση έστειλε σήμερα ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ενόψει του αυριανού δημοψηφίσματος.

«Οι πολιτικοί της Βρετανίας και οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση μια νέα διαπραγμάτευση» με τη Βρετανία, τόνισε ο Γιουνκέρ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν. «Το εκτός (σ.σ. της ΕΕ) σημαίνει εκτός», υπογράμμισε.

Νέα παρέμβαση υπέρ της παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ«Προφανώς, εύχομαι (...) η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η απόφαση αυτή επαφίεται στους πολίτες της Βρετανίας», δήλωσε η Μέρκελ, την παραμονή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ.