Το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2 προσγειώθηκε σήμερα στη Σεβίλη της νότιας Ισπανίας, τρεις ημέρες μετά την απογείωσή του από τη Νέα Υόρκη για τον 15ο σταθμό του περίπλου του γύρου του κόσμου έχοντας την ηλιακή ενέργεια μοναδικό καύσιμό του, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP.

"Δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω, είναι τόσο φανταστικό", αναφώνησε ο ελβετός πιλότος Μπερτράν Πικάρ, μιλώντας με το κέντρο ελέγχου του αεροσκάφους στο Μονακό απευθείας μέσω Διαδικτύου.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε ενώ ακούγονταν θερμά χειροκροτήματα στο αεροδρόμιο της Σεβίλης έπειτα από έναν περίπλου 6.272 χιλιομέτρων πάνω από τον ωκεανό, την πρώτη διατλαντική πτήση ενός αεροπλάνου που πετά χάρη σε μπαταρίες που αποθηκεύουν ηλιακή ενέργεια.

Το μονοθέσιο Solar Impulse 2 προσγειώθηκε λίγο μετά 07.30 τοπική ώρα στη Σεβίλη. Είχε απογειωθεί από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι γύρω στις 02:30' τοπική ώρα της 20ης Ιουνίου. Η πτήση των 71 ωρών ήταν το 15ο σκέλος του ταξιδιού του γύρου του κόσμου με το μονοθέσιο αεροπλάνο που πιλοτάρουν εναλλάξ οι ελβετοί αεροπόροι Μπερτράν Πικάρ και Αντρέ Μπόρσμπεργκ.

"Άψογα", είπε ο Πικάρ μετά την προσγείωση, ευχαριστώντας το πλήρωμα των μηχανικών του για τις προσπάθειές τους.