current views are: 10

23 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση09:31

Πιστόριους: Έτσι σκότωσα τη Ρίβα – Δεν θέλω να χαραμίσω τη ζωή μου στη φυλακή

Συγκλονίζει η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Όσκαρ Πιστόριους, μετά τον θάνατο της Ρίβα Στέενκαμπ το 2013. Ο πρώην παραολυμπιονίκης δηλώνει ότι «δεν θα διαφωνούσε» με την άποψη εκείνων που αισθάνονται ότι πρέπει να τιμωρηθεί. 

Δημοσίευση 09:31’

Συγκλονίζει η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Όσκαρ Πιστόριους, μετά τον θάνατο της Ρίβα Στέενκαμπ το 2013. Ο πρώην παραολυμπιονίκης δηλώνει ότι «δεν θα διαφωνούσε» με την άποψη εκείνων που αισθάνονται ότι πρέπει να τιμωρηθεί. 

Συγκλονίζει η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Όσκαρ Πιστόριους, μετά τον θάνατο της Ρίβα Στέενκαμπ το 2013. Ο πρώην παραολυμπιονίκης δηλώνει ότι «δεν θα διαφωνούσε» με την άποψη εκείνων που αισθάνονται ότι πρέπει να τιμωρηθεί. 

«Υπάρχουν στιγμές που αισθάνομαι ότι δεν θα έπρεπε να έχω το δικαίωμα να ζω έχοντας αφαιρέσει τη ζωή κάποιου άλλου. Είναι δύσκολο να ζει κανείς με την κατηγορία του φόνου», λέει.

Στη συνέντευξή του ο Πιστόριους χαρακτηρίζει τη δολοφονία της Ρίβα «τραγικό ατύχημα» που προκλήθηκε από τη βεβαιότητά του ότι ένας διαρρήκτης είχε εισβάλει στο σπίτι του. 

Ωστόσο, λέει ότι δεν θα ήθελε να «χαραμίσει τη ζωή» του πίσω από τη φυλακή. «Αν είχα την οικονομική δυνατότητα να εξαγοράσω την ποινή μου, θα ήθελα να βοηθήσω τους λιγότερους τυχερούς, όπως έκανα στο παρελθόν», δηλώνει. «Θα ήθελα να πιστεύω ότι αν η Ρίβα μπορούσε να με δει, θα ήθελε να μπορούσα να το κάνω αυτό». 

Η ανατριχιαστική περιγραφή του φόνου

«Μπορώ να μυρίσω το αίμα, μπορώ να νιώσω τη ζεστασιά του στα χέρια μου. Και ξέρω πως αυτό είναι δικό μου λάθος, το έκανα εγώ. Καταλαβαίνω τον πόνο που αισθάνεται ο κόσμος που την αγαπούσε και του λείπει. Αισθάνομαι τον ίδιο πόνο. Νιώθω το ίδιο μίσος για τον ίδιο τον εαυτό μου. Νιώθω την ίδια δυσκολία στο να το κατανοήσω όλο αυτό. Κοιτάζω πίσω και σκέφτομαι. πώς είναι δυνατόν να συνέβη αυτό; Σκέφτομαι, πώς μπορεί να συνέβη αυτό; Πώς γίνεται;» τόνισε αρχικά και εν συνεχεία ξεκίνησε να εξιστορεί τα γεγονότα:

Πήγαμε για ύπνο, έβγαλα τα προσθετικά μου πόδια, ξάπλωσα και τη ρώτησα αν μπορεί να κλείσει τις πόρτες και την τηλεόραση σε περίπτωση που κοιμηθώ. Στη συνέχεια ξύπνησα στις 3 τα ξημερώματα από έναν θόρυβο στο παράθυρο, ο οποίος ήταν σαν να προερχόταν από το μπάνιο. Στο σπίτι υπήρχε σκοτάδι, με κατέβαλε φόβος θεωρώντας ότι κάποιος εισβολέας προσπαθούσε να μπει σπίτι.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν πως πρέπει να πιάσω το όπλο μου.

Αν αυτό το άτομο είναι ήδη μέσα στο σπίτι το παράθυρο αυτό έχει ήδη ξανανοίξει, είναι θέμα δευτερολέπτων να φτάσει στο μπάνιο. Είμαι φοβισμένος. Είμαι τρομοκρατημένος, πιάνω το όπλο μου και λέω στη Ρίβα να πάρει την αστυνομία και να πέσει στο πάτωμα. Αλλά ακόμα. Αρχίζω να τρέμω και να ιδρώνω και ο φόβος να με καταβάλλει. Σε εκείνο το σημείο μπήκα στο πέρασμα και άρχισα να φωνάζω και να ουρλιάζω βγες από το σπίτι μου!.

O Πιστόριους συνέχισε να περιγράφει λεπτό προς λεπτό τα όσα εκτυλίχθηκαν τη συγκεκριμένη νύχτα.

«Αμέσως μετά άκουσα την πόρτα της τουαλέτας να κλείνει με θόρυβο και θεώρησα πως κάποιος βρισκόταν εκεί. Δεν είχα χρόνο να φορέσω τα προσθετικά μου μέλη, αφού ήμουν πεπεισμένος πως κάποιος ήταν ήδη μέσα στο σπίτι».

Τότε φώναξε «Ρίβα πάρε την αστυνομία» για να τρομάξει τον εισβολέα- αν αυτός υπήρξε ποτέ- έτσι ώστε να φύγει από το σπίτι.

Αμέσως μετά ο Νοτιοαφρικανός πρωταθλητής εξήγησε τη δυσκολία που είχε στο να ευθυγραμμίσει το όπλο αλλά και στο φόβο που ένιωσε όταν είδε όλα τα παράθυρα ανοικτά, το θόρυβο της πόρτας και τη γυναίκα του να κοιμάται(!) δίπλα του στο κρεβάτι.

«Κρύβομαι πίσω από τον τοίχο της πόρτας της τουαλέτας. Ξαφνικά ακούω ένα θόρυβο και συμπεραίνω πως κάποιος είναι εκεί. Πριν το καταλάβω πυροβολώ τέσσερις φορές».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «ο θόρυβος από τους πυροβολισμούς ήταν τόσο δυνατός» που δεν μπορούσε να ακούσει τίποτα και φώναζε στην Στέενκαμπ να καλέσει την αστυνομία και να βγει από το σπίτι.

«Πέφτω στο πάτωμα αλλά δεν τη νιώθω. Αρχίζω να τραβάω ό,τι βρίσκω και να λέω “Ρίβα! Ρίβα! Ρίβα!”. Και στηρίζομαι στο χέρι μου και σηκώνομαι ακίνητος πάνω στα πόδια μου και τραβάω την κουρτίνα. Σκέφτομαι ‘θεέ μου, πες μου πως κρύβεται πίσω από την  κουρτίνα. Φτάνω ως την άκρη και η καρδιά μου ραγίζει. Ακόμα φοβάμαι πως είναι κάποιος εισβολέας μέσα στο σπίτι αλλά τώρα έχω κι ακόμα έναν φόβο. Κι έτσι τρέχω πάνω στα κολοβώματα όσο πιο γρήγορα μπορώ στο μπάνιο, σημαδεύοντας ακόμα την πόρτα με το όπλο. Είναι κλειδωμένη και συνειδητοποιώ πως κάποιος είναι μέσα και δεν μου απαντά. Πήγα να βάλω το προσθετικά μέλη κι επέστρεψα για να σπάσω την πόρτα. Το έκανα με ένα ρόπαλο του κρίκετ. Ανοίγω την πόρτα και βλέπω τη Ρίβα πάνω από την τουαλέτα. Έχει πέσει πάνω από την τουαλέτα. Και τότε ήξερα πως την είχα σκοτώσει. Ήξερα πως ήταν νεκρή. Έπεσα στα γόνατα και την τράβηξα πάνω μου. Υπήρχε αίμα παντού. Προσπάθησα να της κάνω τεχνική αναπνοή αλλά δεν τα κατάφερα…».

«Η Ρίβα πρέπει να είχε μόλις πάει στην τουαλέτα. Και όταν άρχισα να φωνάζω πρέπει να νόμισε πως κάποιος έμπαινε από το μπαλκόνι. Οπότε μάλλον φοβήθηκε και έκλεισε την πόρτα. Αναρωτήθηκα ένα εκατομμύριο φορές, γιατί, γιατί δεν έκλεισα την πόρτα πριν να πέσω στο κρεβάτι; Γιατί δεν έκλεισε η Ρίβα την πόρτα;  Γιατί δεν μου φώναξε από την τουαλέτα; Δεν ξέρω γιατί, δεν έκανε τίποτα κακό», συνεχίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του θείου του, όπου ζει περιμένοντας την ανακοίνωση της ποινής του, και θα προβληθεί την Παρασκευή από το τηλεοπτικό δίκτυο ITV. Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη, επικοινώνησε και με τους γονείς της αδικοχαμένης Στεένκαμπ, οι οποίοι ωστόσο δεν θέλησαν να κάνουν κάποια δήλωση.


σχετικα αρθρα