Με δημοψήφισμα απειλεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ΕΕ, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η συμφωνία επανεισδοχής από την ΕΕ λόγω του όρου για την τρομοκρατία που θέτει η Ευρώπη. 

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι αν ο τουρκικός λαός θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ή να σταματήσουν.

«Δεν κρατάτε τις υποσχέσεις σας, αυτό είναι το άσχημο πρόσωπό σας. Εμείς μπορούμε να πάμε σε δημοψήφισμα για τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ» δήλωσε ο κ. Ερντογάν, απευθυνόμενος στην Ε.Ε. σε ομιλία του κατά την τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Βακίφ.

«Θα ρωτούσαμε: Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ή τις τερματίζουμε; Αν ο λαός πει "συνεχίστε", τότε "συνεχίζουμε"», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη γνωρίσει τον τουρκικό λαό και πως ο λαός αυτό που περιμένει να πάρει από εκεί είναι βίζα και όχι συμφωνία επανεισδοχής. Πρόσθεσε ότι είναι η ΕΕ η οποία περιμένει πράγματα από την Τουρκία και τους κάλεσε να διερωτηθούν ποια θα είναι η κατάσταση αν η Άγκυρα ανοίξει τα σύνορά της για να περάσουν οι πρόσφυγες.